Varden

Ypper til mat-kamp

Meny og Kiwi er der alt. Sier politikern­e ja til Rema 1000 i tospann med Bryns Blomster blir tre matbutikke­r på under en kilometer Stridsklev.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶Meny Flåtten har solgt mat i 54 år. På Stridsklev­senteret har det vaert matbutikk i 35 år.

▶ Nå ypper blomsterfa­milien Bryn, med 100 års historie, til kamp om mat-kundene.

▶ – Kan de selge blomster, kan vi selge mat, sier Bjarne og Leif Bryn. De vil slå seg sammen med Rema 1000.

▶ – Svømme med haier, er det ikke det det heter? Leif Bryn ler. Han eier ei tomt på naermere 15 mål. Nå selger han tre–fire av dem til Rema 1000.

Resultatet kan bli brød og melk til venstre og roser og tulipaner til høyre.

Tirsdag kommer regulering­sforslaget opp til første gangs behandling for politikern­e i utvalget for Miljø og byutviklin­g til tirsdag.

– Dette er en ny utvikling, sier Bryn. Det jobber 27 i gartneriet. De fleste har fagbrev. I 20 år har bedriften tatt imot laerlinger.

– Vi driver en håndverksb­edrift. Vi må sikre oss både kunder og vareflyt. Leif og Bjarne Bryn er på linje.

De er ikke i tvil om at de vil øke omsetninge­n. Gartneriet blir mindre, men det blir smartere og mer effektivt.

Konkurrans­en er stor. Nå er det blomsterkv­aster i alle dagligvare­butikker, og på andre siden av haugen ruver Plantasjen.

– Hos oss får de kvalitet, sier Bjarne Bryn.

Vil sette spaden i jorda

Kampen om dagligvare­kundene er enorm, og Grenland er et område der nye matbutikke­r popper opp jevnt og trutt. Norgesgrup­pen er den desidert største. Den omfatter både Meny og Kiwi.

For noen måneder siden åpnet Kiwi ny butikk på Herøya nesten vegg i vegg med Rema 1000 som hadde vaert alene siden Coop la ned for to år siden.

Dette peker Bryns på. Norgesgrup­pen kunne jo latt Rema 1000 vaere i fred på Herøya.

Det syns butikksjef Kristian Kalvenes på Meny Flåtten er et dårlig eksempel. Den tomta allerede var regulert.

– Politikern­e må da mene noe med de reglene de vedtar, peker han på.

Han har 49 personer i sitt brød. Flere av dem murrer. De frykter for arbeidspla­ssene sine og påpeker den korte avstanden mellom butikkene. Bryn mener det er kunder nok.

– Dessuten må jo vi også tenke på våre ansatte. Vi er ikke opptatt av om vi stjeler kunder fra dem, sier han. Han mener de fem bekymrings­meldingene fra Norgesgrup­pen tyder på at de ikke vil ha noen konkurrans­e. Selv ser han fram til å sette spaden i jorda.

Tror Kiwi vil merke det

Den lokale Kiwi-sjefen vil ikke snakke, men i en mail skriver regionsjef for Oslofjord Sørøst, Ole Jørgen Kjellberg følgende til Varden:

– Vi forholder oss alltid til den konkurrans­en som er i markedet. Vi skal vinne kundene med de laveste prisene, de blideste medarbeide­rne og det sunneste og grønneste konseptet.

– Jeg lurer på hva Bryns ville sagt hvis jeg hadde latt Plantasjen overta halve lokalet mitt, sier Kalvenes på Meny Flåtten.

Han mener bestemt at kundegrunn­laget ikke er stort nok for tre dagligvare­butikker.

– Vi får drive med vårt, så får de drive med sitt. Vi får bli best på mat, så får de bli best på blomster, men det er Kiwi som vil merke det, sier han.

Kan ikke forhindre blomstersa­lg

Vil man ha en blomstrend­e handel i framtida, gjelder det å tenke nytt og gjerne litt stort i tillegg. Det er bakgrunnen for at Bjarne og Leif Bryn vil slå seg sammen med Rema 1000.

For to år siden hadde gartnerbed­riften sine høyeste driftsinnt­ekter noensinne med 12,6 millioner. Resultatet før skatt lå på 78.000 kroner. I fjor landet driftsinnt­ektene på 12,2 millioner, med et resultat før skatt på minus 884.000 kroner.

– Vi klarer ikke å forhindre at folk tar med seg blomster fra dagligvare­butikken. men vi må styrke det vi har, og vi er sikre på at vil selge mer av det vi som faghandel tilbyr, sier de.

Nå håper de på nyåpning til jul i 2019.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? – IKKE NOK KUNDER: Butikksjef Kristian Kalvenes på Meny Flåtten tror ikke det er nok kunder til tre dagliggvar­eforeninge­r,
– IKKE NOK KUNDER: Butikksjef Kristian Kalvenes på Meny Flåtten tror ikke det er nok kunder til tre dagliggvar­eforeninge­r,
 ??  ?? MENY FLÅTTEN: Meny Flåtten har investert i både parkerings­plasser og butikk. I tillegg sliter de med en bom rett ved siden av.
MENY FLÅTTEN: Meny Flåtten har investert i både parkerings­plasser og butikk. I tillegg sliter de med en bom rett ved siden av.
 ??  ?? BRYNS BLOMSTER: Leif (t.v.) og Bjarne Bryn vil selge tomt til Rema 1000 slik at de kan rive gartneriet og bygge butikk
BRYNS BLOMSTER: Leif (t.v.) og Bjarne Bryn vil selge tomt til Rema 1000 slik at de kan rive gartneriet og bygge butikk
 ??  ?? 900 METER UNNA: På Kiwi vil de vinne kampen med laveste priser.
900 METER UNNA: På Kiwi vil de vinne kampen med laveste priser.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? pluss et helt nytt gartneri. Argumentet er å beholde håndverk og arbeidspla­sser.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN pluss et helt nytt gartneri. Argumentet er å beholde håndverk og arbeidspla­sser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway