Varden

Stilhøyde i høyfjellet

-

Kongen likte best dei kleda han hadde bore lengst. Sp-veteranen Jon Leirfall beskrev stilen på turantrekk­et til kong Olav enkelt og treffende i sine saga-parodieren­de memoarer fra politikken.

Mange nordmenn holder fortsatt hardt på den tradisjone­n han beskrev, selv om sportsbran­sjen utvilsomt er i stand til å skaffe fram antrekk som langt overgår de gamle klaerne både i komfort og eleganse.

Men det er noe med vanen, og tradisjone­n. Gammelkong­en hadde innsikt i den norske folkesjela.

Den gamle anorakken du har hatt hengende på hytta i alle år. Som er så innsauset med bålrøyk og skismøring og svette at den ikke kan brukes i sammenheng­er der det finnes så mye som en antydning til stilkrav. Men det er en egen hygge ved den. Det finnes kanskje noen hull i lommene, og om man graver dypt nok kan man finne en liremynt fra en skiferie i Italia på 1990-tallet. Men i de rette kretser er dette antrekket, komplett med ditto vaerbitte bukser og «Lundhagare» som har hatt sine gummisåler i noen myrer og på noen topper før den du er på vei til nå, akkurat det som gir fjellvaria­nten av «street credibilit­y».

Vi er sannsynlig­vis en utdøende rase, vi som insisterer på at man ikke kan gå på fjelltur i klaer som er laget i dette århundret. Vi som er oppvokst på 1950- og -60-tallet, før Norge ble nyrikt og alle fikk råd til å gå med nye klaer, enten det var til hverdag eller fest, på jobb eller på tur. Det ble en rar sommer i år, med tørke og varmerekor­der. Men så langt tyder alt på at vi får en flott høst. Med eller uten den gamle anorakken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway