Varden

Gullsmed gir opp flere kan følge etter

Gullsmed Eivind Toska har bestemt seg for å legge ned butikken i Porsgrunn sentrum. Flere andre butikker kan følge etter.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

– Nå koker det blant dem som driver butikk. Hvis det blir stengt gate og graving i et år, så tror jeg at 20–30 butikker vil enten legge ned eller flytte, sier Lars Iver Larsen som er daglig leder i Porsgrunn Min By.

Telemarksa­visa meldte at det kan bli graving i et år i forbindels­e med opprusting av gata.

– Vi har gitt klar beskjed om at det må tas etappevis. Om nødvendig må det deles opp i fire, slik at de kanskje stenger gata et par måneder om gangen i sommerseso­ngen. De kan ta litt hvert år, sier Larsen.

Eivind Toska har alt bestemt seg. Gullsmeden i nedre bydel legger ned butikken. Han orker ikke mer graving og stengte veier.

Kokte over

Det kokte over sist uke og i helga i forbindels­e med at parkerings­plassene midlertidi­g forsvant, uten at han var varslet på forhånd. Toska hadde sin fulle hyre med å hindre parkerings­vaktene i å tapetsere bilvinduen­e til kunder som ikke fikk med seg at det plutselig sto et stopp forbud-skilt. Lørdag stengte han i protest. Mandag åpnet han igjen, men nå har han tatt en langsiktig avgjørelse.

Årsaken er meldingen om et år med graving i Storgata.

Virksomhet­sleder Torbjørn Krogstad sier til Varden at gravingen fra Meieritorg­et til Franklinto­rget vil ta rundt et år, men at det ikke vil bli helt stengt like lenge.

– Det vil bli stengt for trafikk mens vi holder på fra Saastad til Franklinto­rget, for der er det så smalt, sier han.

Slutt etter 27 år

Toska trengte ingen lange styremøter før han bestemte seg for hva som måtte bli vedtaket i hans egen lille bedrift. Etter 27 år som gullsmed i byen er det nok.

– Når leiekontra­kten går ut om et år, så legger jeg ned for godt. I mellomtide­n vil det bli butikkdrif­t her, men jeg vil flytte verkstedet mitt til Heistad. Etter hvert blir det permanent drift på Heistad, sier en lynende forbanna Eivind Toska.

Han tror kommunens folk ikke vet hva det vil si å drive butikk.

– De skulle fått en nøkkel til et lokale og bare levd av det de fikk inn i kassa. De hadde sultet i hjel.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? LEGGER NED: Eivind Toska legger ned butikken i Storgata når leiekontra­kten løper ut.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M LEGGER NED: Eivind Toska legger ned butikken i Storgata når leiekontra­kten løper ut.
 ??  ?? GÅR IKKE: Lars Iver Larsen frykter butikkdød. Graving i ett år går ikke, mener han.
GÅR IKKE: Lars Iver Larsen frykter butikkdød. Graving i ett år går ikke, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway