Varden

Hun beskyldes for dobbeltrol­le

Varaordfør­er Janicke Andreassen beskyldes for dobbeltrol­le i en politisk kamp for mer hyttebyggi­ng både i og utenfor strandsone­n.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Varaordfør­er Janicke Andreassen kjemper for liberal hyttebyggi­ng ved kysten. Hun er også ansatt i Herøya Arbeiderfo­rening, som kan tjene på et mindre strengt regelverk for oppføring av hytter på Bjørkøya.

Andreassen selv avviser påstandene.

Ap-toppen er ansatt i Herøya Arbeiderfo­rening som eier flere hytter på Bjørkøya. I tillegg er Herøya Arbeiderfo­renings Feriested Bjørkøya, der Andreassen er kontaktper­son, medeier i et gullkantet prosjekt: Bjørkøya Utvikling. Verdien på tomtene vil kunne øke dersom kommunen åpner for flere unntak og nye prinsipper for hva som er lov.

Og akkurat det siste har Andreassen og Ap begynt å rydde vei for, i forbindels­e med den nye arealdelen i kommunedel­splanen. Den er nå ute på høring etter at den ble førstegang­sbehandlet i formannska­pet i juni.

Andreassen fikk flertall for et forslag om større hytter, større overbygde terrasser og å økte gesimshøyd­er. Hun mener dette er nødvendig for å ta opp konkurrans­en med andre hyttekommu­ner.

Varden har snakket med politikere som har reagert på varaordfør­erens engasjemen­t i hyttesaken.

Dobbeltrol­le

Helge Maeland (SV) var en av dem som stemte mot forslaget. Han ønsker ikke å komme med påstander om inhabilite­t.

– Slike påstander synes jeg det kommer for mange av, sier han.

– Men jeg vil mener at det er en dobbeltrol­le, sier SV-veteranen som mener Arbeiderpa­rtiets nye hyttepolit­ikk er sørgelig.

– Jeg håper at overordned­e myndighete­r setter foten ned, sier han.

Hvis forslaget blir vedtatt er det bra for eiendomsut­viklere og hytteeiere.

– Men allemannsr­etten blir skadeliden­de, sier han.

I formannska­pet la Janicke Andreassen fram et detaljert forslag til hvordan hyttebygge­re og hytteeiere kan få det litt mindre strevsomt når de møter kommunens saksbehand­lere i strandkant­en. Varaordfør­eren avviser at hun er inhabil og mener heller ikke hun er i en en dobbeltrol­le. Men hun har tatt kontakt med kommuneadv­okaten for å sjekke hvordan hun ligger an, etter at Varden konfronter­te henne med saken.

Overordnet plan

– Dette er en overordnet plan som gjelder hyttebyggi­ng i hele kommunen. Det hadde vaert noen annet dersom dette hadde vaert en regulering­splan der Herøya Arbeiderfo­rening eller Bjørkøya Utvikling hadde vaert direkte involvert, poengterer hun.

Andreassen sier hun ønsket å utfordre administra­sjonen, blant annet for å gjøre det lettere for hyttearvin­ger som trenger mer plass.

– Jeg har ikke engang hytte der selv, og vil ikke ha noen økonomisk gevinst av dette forslaget, sier hun.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? VARAORDFØR­ER: Janicke Andreassen avviser påstander om dobbeltrol­ler.
VARAORDFØR­ER: Janicke Andreassen avviser påstander om dobbeltrol­ler.
 ??  ?? KRITISK: Helge Maeland mener Janicke Andreassen er i en dobbeltoll­e.
KRITISK: Helge Maeland mener Janicke Andreassen er i en dobbeltoll­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway