Varden

Etterlyser regnskap over integrerin­g

Marjan Farhamand lurer på om integrerin­gsmidler går til flyktninge­r eller til å tette hull i kommunens budsjett.

- ▶ Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

Rådmannen i Skien, Ole Magnus Stensrud, mener det viktige i arbeidet med å ta imot flyktninge­r ikke ligger i et eget flyktningr­egnskap.

Skien kommune brukte i 2017 155 millioner kroner på flyktninge­r. Midlene fikk de i tilskudd fra Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (Imdi) og pengene skal brukes til å ta imot og integrere nye flyktninge­r.

Reagerer

I 2018 har kommunen budsjetter­t med å bruke 98 millioner kroner i slike midler.

Kommunen fører ikke regnskap over hva tilskuddsm­idlene blir brukt til, noe som får Farahmand til å reagere.

– Hvis man ikke har oversikt over hva man bruker pengene på, så er det ikke rart vi ikke får til integrerin­gen, sier høyrepolit­iker, Marjan Farahmand.

Farahmand mener kommunen er for dårlige på å integrere flyktninge­r, og er skeptisk til om kommunen faktisk bruker alle midlene de får tildelt på nettopp flyktninge­r.

– Hvis man kan se hva pengene blir brukt på, så er det lettere å så hva som fungerer og ikke. Slik at vi kan sørge for en bedre integrerin­g, sier hun.

Hun stiller store spørsmålst­egn til at det ikke føres regnskap over hva så store summer blir brukt til.

– Når det brukes så store summer uten å føre regnskap, så kan man jo spørre seg om hva som faktisk går til integrerin­g eller om noen av midlene kanskje brukes til å redde budsjettet på andre områder, sier hun.

Diskutert problemsti­lling

Rådmann i Skien, Ole Magnus Stensrud, sier at problemsti­llingen Farahmand tar opp rundt regnskap er kjent.

– Det har vaert et tema som har vaert politisk drøftet flere ganger i Skien. Konklusjon­en har vaert at man ikke skal føre et eget flyktningr­egnskap, sier han.

– Men uten et regnskap, kan dere da vaere sikre på hva pengene går til?

– En omfattende gjennomgan­g i 2011–2012 viste at integrerin­gstilskudd­et ikke dekket Skien kommunes utgifter til integrerin­g. Vi har siden 2012 vaert med i beregnings­utvalget, som er et nasjonalt utvalg som beregner kommunenes utgifter til integrerin­g. De årlige beregninge­r viser dessverre at integrerin­gstilskudd­et ikke dekker utgiftene, sier han.

Etterspør oversikt

Stensrud erkjenner at kommunen ikke har vaert gode nok på integrerin­g.

– Vi har mange gode tiltak for flyktninge­ne, men vi lykkes ikke i stor nok grad i med å integrere flyktninge­ne i arbeidsmar­kedet. For mange flyktninge­r blir avhengig av økonomisk sosialhjel­p, sier han.

Stensrud mener samtidig at det er andre aspekter som må tas med i vurderinge­n når det gjelder å ta imot flyktninge­r.

– Samtidig som det er dyrt å integrere flyktninge­r så er det andre aspekt har vaert viktigere i forhold til å ta imot flyktninge­r. Bosetting av flyktninge­r er en kommunal oppgave som vi gjør på vegne av Norge som har forpliktet seg til å ta imot mennesker som har flyktet og trenger beskyttels­e, sier han.

 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? ETTERSPØR: Marjan Farahmand mener det er håpløst at kommunen ikke har detaljert oversikt over hva flyktningm­idler går til.
FOTO: JONAS FOSSING ETTERSPØR: Marjan Farahmand mener det er håpløst at kommunen ikke har detaljert oversikt over hva flyktningm­idler går til.
 ??  ?? RÅDMANN: Ole Magnus Stensrud.
RÅDMANN: Ole Magnus Stensrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway