Varden

Coop bygger på fjell

- ▶ Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

I 1996 skulle det bygges ny bensinstas­jon på Herre, men det prosjektet ble stanset av et voldsomt leirras. Nå skal Coop utvide Prix-butikken i samme område. Men dette bygget skal stå på stein.

Detharifle­reårverser­tplaner om utvidelse av Prix-butikken på Herre, men prosjektet er blitt flere år forsinket. I utgangspun­ktet ønsket Coop å utvide nordøstove­r med 400 kvadratmet­er, men på grunn av rasfare satte NVE svaert strenge krav til erosjonssi­kring – hele veien på elvesiden av bygget ned til brua.

Dette ble for omfattende og kostbart for Coop Vestfold og Telemark, og planen ble lagt til side.

Til slutt ble løsningen at utvidelsen kom på motsatt ende av bygget, i området der bensinstas­jonen lå i sin tid.

Bygger på fjell

– Her er det trygt, vi skal bygge ned til fjell, sier Pål Edwards, eiendomssj­ef i Coop Vestfold Telemark.

Han var faktisk butikksjef på Coop Herre i 1996 da det store leirraset gikk i forbindels­e med utbygging av bensinstas­jonen. Kvikkleire­n gled ut under vekten av den langarmede gravemaski­nen, og denne ble delvis begravd i leira. Der ligger den enda. Raset var så stort at det truet både veien og bolighus på oversiden av denne.

På 2000-tallet gikk NVE i gang med det som regnes som ett av de største erosjonssi­kringsarbe­idene her til lands noensinne.

Samtidig har det lenge vaert klart at Prix-butikken trengte en ansiktsløf­tning. Det skulle imidlertid ta nesten uforståeli­g lang tid å få til en utvidelse mot nordøst, først og fremst på grunn av kravene fra NVE og kommunen til erosjonssi­kring.

Slik sikring ville gjøre hele prosjektet uansvarlig dyrt, mente ledelsen i Coop Vestfold og Telemark. De satte saken på vent.

Men tirsdag kveld gikk gravemaski­nen fra Norsk Saneringss­ervice løs på det gamle lagerbygge­t, som ble pukket i biter og kildesorte­rt i stålkontai­nere.

Pål Edwards er lettet over at mannåerkom­metigang.

Utvidelse

Han forteller at Prixbutikk­en nå vil bli utvidet fra 580 til 824 kvadratmet­er.

Den nye delen vil inneholde lager, kontorer, sosiale rom og handikapto­alett. Når dette er på plass, går man i gang med oppussing av dagens butikkloka­ler. Hele prosjektet vil også gi noe større salgsareal­er.

Pål Edwards håper hele utbygginge­n er ferdig innen påske 2019. Utbygginge­n er kostnadsbe­regnet til 12-13 millioner kroner.

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? MØRKETS GJERNINGER: Rivingen av den gamle lagerbygni­ngen begynte tirsdag ettermidda­g og holdt på langt utover kvelden. Så skal man forankre nybygget til fjellet dypt nede under leira.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN MØRKETS GJERNINGER: Rivingen av den gamle lagerbygni­ngen begynte tirsdag ettermidda­g og holdt på langt utover kvelden. Så skal man forankre nybygget til fjellet dypt nede under leira.
 ??  ?? GLEDER SEG: Laerer Bjørn Petersen og daglig leder Tina Kristianse­n ved Prix på Herre gleder seg til butikken endelig blir utvidet.
GLEDER SEG: Laerer Bjørn Petersen og daglig leder Tina Kristianse­n ved Prix på Herre gleder seg til butikken endelig blir utvidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway