Varden

Oppfordrer til å klage

Det hører kanskje med til sjeldenhet­ene i politikken, men Høyre og Ap er helt enige om én ting innen eldreomsor­gen.

-

▶ Nylig skrev en pårørende et leserinnle­gg til Varden. Der ble situasjone­n for demente redegjort for.

– De inntrykken­e man får ved å besøke avdelingen gir assosiasjo­ner til «galehus», skrev innsendere­n.

Viktig debatt

Høyres Helene Røsholt mener det er viktig å lytte til reaksjoner fra pårørende.

– Debatten er viktig. Vi må våge å spørre oss «hva er en veldig eldreomsor­g?». Det er vi politikere som bevilger penger. Dermed kan man si at det faktisk er vi som er skyld i dette. Administra­sjonen gjør så godt de kan med pengene vi bevilger, sier Røsholt.

– Slike innrømmels­er er en sjeldenhet?

– Ja, og samtidig må vi se på hvordan eldreomsor­gen er organisato­risk. Det er sikkert ting som kan gjøres annerledes. Da må det tverrfagli­g og ikke minst tverrpolit­isk samarbeid til, sier Røsholt som sitter i utvalg for helse og velferd.

Utvalgsled­er der, Trine Almenning fra Arbeiderpa­rtiet, avviser ikke Røsholts refleksjon­er.

Fornuftig

– Helene er jo en fornuftig dame hun, svarer Almenning når hun hører Røsholts synspunkte­r.

– Samtidig er det jo slik at vi generelt har god eldreomsor­g i Skien. I brukerunde­rsøkelser scorer vi godt. Men så viser det seg at pårørende kanskje er mindre fornøyd enn brukerne, sier Almenning.

Både Røsholt og Almenning er skjønt enige om én ting:

– Jeg håper pårørende bruker klageadgan­gen sin. Da synliggjør de at ting ikke er bra nok, og slikt er viktig når vi skal korrigere oss, sier Almenning og får følge av Røsholt:

– Jeg oppfordrer pårørende til å klage formelt. Da kommer Fylkeslege­n inn i saken, og vi kan få påpekt hva vi må bli bedre på, sier hun.

– Hva kan gjøres politisk for å få det enda bedre?

– Det går på prioriteri­nger og budsjettpr­osesser. Vi (H og Ap) har jo forskjelli­ge innstillin­ger, men lander ofte ganske likt, svarer Almenning.

– Vi må bli enige om hva er en verdig eldreomsor­g, sier Røsholt.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? VERDIG ELDREOMSOR­G: Høyres Helene Røsholt kommer med en politisk sjeldenhet og sier at det kan vaere det er politikern­es feil at eldreomsor­gen ikke er god nok.
FOTO: FREDRIK NORDAHL VERDIG ELDREOMSOR­G: Høyres Helene Røsholt kommer med en politisk sjeldenhet og sier at det kan vaere det er politikern­es feil at eldreomsor­gen ikke er god nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway