Varden

ANDRE MENER

- Klassekamp­en

▶ IEU ber Norge om millioner til grensekont­roll. Det spleiselag­et må vi vaere med på. (...) Til og med Norge har fått erfaring med sterkt press mot grensen, riktignok i mye mer begrenset omfang enn landene i sør. Men de rundt 5500 asylsøkern­e som kom over Storskog vinteren 2015 var nok til å lage kaos.

Lite tyder på at immigrasjo­n fra fattige land tar slutt. For svaert mange av dem som drar så langt fra sitt hjemland, har ofte andre grunner enn beskyttels­esbehov. Det er politisk enighet om at vi ikke

skal oppfordre økonomiske migranter til å legge ut på en formålsløs ferd. Likevel vil mange ta sjansen, både fordi de er i en vanskelig økonomisk situasjon og fordi landene i nord er så rike.

Vi kan ikke ta imot alle. Og vi kan ikke stoppe denne trafikken alene. Her trengs internasjo­nalt samarbeid, både når det gjelder avtaler med migrantlan­d, kamp mot menneskeha­ndel og kontroll på grensene. VG

Familier med høy inntekt har i dag både stor lønns▶ vekst og får fordeler av de siste års kutt i formuesbes­katningen. De som tjener minst, har på sin side lavest lønnsvekst. (...)

I Navs rapport «Fattigdom og levekår i Norge» fra 2017 går det fram at det er store regionale forskjelle­r i forekomste­n av lavinntekt i barnefamil­ier. Andelen er høyest i Oslo, hvor vi også finner noen av landets dyreste fritidsakt­iviteter. I fjor tok Osloordfør­er Marianne Borgen (SV) opp temaet med Norges Fotballfor­bund, men lite skjer. (...) Idrett og andre fritidsakt­iviteter kan vaere gode arenaer for integrerin­g, men det forutsette­r at alle har muligheten til å bli med. I stedet ser vi at et økonomisk skille, som også følger foreldrene­s landbakgru­nn, avgjør hvem som får vaere med og ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway