Varden

En epoke er definitivt forbi

- Andreas Cleve

Torsdag 13. september var jeg en tur ute på Langbrygge­ne i Skien. Der kunne jeg med egne øyne se at sporet som gikk helt inn til Skien gamle jernbanest­asjon (Skien G) nylig var revet opp og ødelagt.

En viktig grunn til raseringen var trolig å få bedre fremkommel­ighet for kjøretøy i den trange passasjen mellom bygningsko­mplekset og den bratte fjellvegge­n.

Vestfoldba­nen mellom Larvik og Skien ble åpnet i 1882, og helt frem til 1917 gikk togene fra Larvik inn til endestasjo­nen Skien G. I 1913 vedtok Stortinget å bygge Bratsbergb­anen, dvs. mellom Eikornrød og Nordagutu, og strekninge­n stod ferdig i 1917. Dermed ble Bratsbergb­anen tilkoplet Sørlandban­en. Samtidig ble den nye stasjonen på Nylende (Skien N) tatt i bruk, med det resultat at Skien G havnet i bakevja.

Skien G var betjent frem til 1963, og i mange år etter det ble det tomme stasjonsby­gget brukt av ulike firmaer. Skien G var en flott bygning, og mange litt eldre husker sikkert den staselige Narvesen-kiosken med 8-kantet tak som stod rett ved stasjonen.

Men nå er alt revet og borte vekk, og det siste kapittelet i historien om jernbanest­rekningen inn til Skien G blir i disse dager fullført, ved at jernbanesp­oret, pensene, svillene og alt tilhørende utstyr havner på skraphauge­n. Følgende tanke har slått mange: Tenk hvilken strålende mulighet Skien og Porsgrunn kommuner hadde hatt med en bybane fra sentrum til sentrum, ved å utvikle området rundt Skien G istedenfor å sanere gammel og god jernbanehi­storie. Skien G er jo sentrumsna­ert til de grader, i motsetning til Skien N langt oppe i «ødemarka».

Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at en bybane ville fått et stort antall passasjere­r på den 15-20 minutter lange togturen mellom Skien og Porsgrunn sentrum, med stopp kanskje i Follestad, Eikornrød, Bøle, Borgestad og Osebakken. En bybane ville også avlastet biltrafikk­en mellom byene.

Noen vil sikkert hevde at trafikken til en bybane vil komme i konflikt med de ordinaere passasjero­g godstogene mellom Skien og Porsgrunn. Ja, det høres sannsynlig ut, men ta med i betraktnin­g at Skien N om et tiår eller to trolig vil havne helt i bakleksa i jernbanesa­mmenheng.

Grunnen er at Porsgrunn vil bli et nytt, stort og viktig jernbanekn­utepunkt når den nye strekninge­n fra Larvik via Porsgrunn ned gjennom Bamble med påkobling til dagens Sørlandsba­ne blir en realitet.

Og da hadde en bybane fra Skien til Porsgrunn passet som hånd-i-hanske som et «matetog» for passasjert­ogene enten innover til Oslo eller nedover mot Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: ANDREAS CLEVE ?? RESTER AV JERNBANE: Nå er det bare restene igjen av det som en gang var innkjøring­en til Skien sentrum for jernbanen.
FOTO: ANDREAS CLEVE RESTER AV JERNBANE: Nå er det bare restene igjen av det som en gang var innkjøring­en til Skien sentrum for jernbanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway