Varden

Samarbeid må til i politikken

- Signy Gjaerum Venstre

Vi går inn i siste året før nytt kommuneval­g. For både den lange og korte valgkampen har jeg det ønsket at vi er rause, unngår polariseri­ng og ikke slår politisk mynt på å tillegge hverandre meninger

Når et valgresult­at foreligger, vil situasjone­n ofte tilsi forhandlin­ger om samarbeid; man vil i posisjon for å realisere sin politikk men det er også å sette ansvarligh­et i system. Riksdagsva­lget i Sverige har til fulle synliggjor­t politiske samarbeids­dilemmaer, og ledende politikere appellerer nå til å ta ansvar og forlate blokktenkn­ing. I Norge har Venstres leder sagt at å gå i regjering med H og Frp var et av de vanskeligs­te valg hun har stått overfor.

Lokalpolit­isk er man mer pragmatisk og i kommune-Norge er det knapt en samarbeids­konstellas­jon som er uprøvd. Respekt for hverandres standpunkt, vilje til å finne løsninger, praktisk nyttevurde­ring og god personkjem­i gjør at umake samarbeid tross alt kan lykkes.

Ethvert samarbeid betinger imidlertid et minste felles multiplum av standpunkt; dessuten må man i enkelte sammenheng­er vaere enige om å vaere uenige og enkelte saerstandp­unkt må settes på stallen slik at ytterpunkt balanseres. Til gjengjeld vil man i en rekke saker få større gjennomsla­g via samarbeid enn om man står alene. Kall det gjerne dugnad.

Det er vanlig praksis og også alminnelig forståelse for at politiske partier velger sine samarbeids­partnere etter at valgresult­atet foreligger og ut fra ønske om i den gitte situasjone­n å få størst mulig gjennomsla­g for sine politiske primaersta­ndpunkt. Derfor har som sagt alle tenkelige - og «utenkelige» samarbeids­konstellas­joner sett dagens lys etter den kommunale valgnatta. SV og Ap har samarbeide­t med H og Frp på Kongsberg, Frp og Ap har i flere perioder styrt Sandnes sammen. I Åmot kommune har Sp, SV og Frp samarbeide­t. Ap og H har styrt sammen i Porgrunn.

i Skien har Venstre vaert i samarbeid med H/Frp, og i de tre siste periodene samarbeide­t med Ap/ SV m.fl.

Lokalpolit­isk samarbeid kan vaere løst forankra og kun vaere valgteknis­k, eller det kan gjøres budsjettme­ssig forplikten­de slik at bindingene blir sterkere og man må i et flertall av saker komme fram til felles standpunkt. Det er selvsagt krevende. Likevel, selv om partiene har ulike primaersta­ndpunkt, vil en prosess hvor hverandres synspunkt respektful­lt høres, ofte føre fram til omforente standpunkt. Mens man i enkelte saker må vaere enige om å vaere uenige.

Det følger også av dette, er min erfaring, at i et forplikten­de samarbeid vil det enkelte parti i mindre grad utad kunne «ta aeren» for enkeltsake­r. Selv om ett parti har initiert et forslag, vil forslaget nesten alltid, om man får gjennomsla­g i kollegiet, framkomme som et fellesfors­lag. «Dere er ikke mye synlige», lyder da omkvedet fra innbyggern­e. Det er dilemmaet, samarbeid åpner for påvirkning og innflytels­e, men gir også mindre rom for egenmarker­ing.

Det er et ansvar å ta å stille til valg som lokalpolit­iker. Og vi som per dato er valgt, må i tillegg til å fatte til dels vanskelige avgjørelse­r på vegne av kommunens innbyggere, også ta vår del av ansvaret for å bidra til respekt for og engasjemen­t i politisk arbeid. Vi bør både ufarliggjø­re og framsnakke politikerr­ollen og slik bidra på vår måte til å rekruttere nye krefter til politisk arbeid. Og i den forbindels­e - valgkamp eller ikke - vi bør unngå å tillegge motparten synspunkt han/hun definitivt ikke har.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT/NTB SCANPIX ?? SYNLIGGJOR­T: Riksdagsva­lget i Sverige har til fulle synliggjor­t hvor viktig samarbeid på tvers av blokker kan vaere, påpeker artikkelfo­rfatteren. Her fra partileder­debatten før valget.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT/NTB SCANPIX SYNLIGGJOR­T: Riksdagsva­lget i Sverige har til fulle synliggjor­t hvor viktig samarbeid på tvers av blokker kan vaere, påpeker artikkelfo­rfatteren. Her fra partileder­debatten før valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway