Varden

Reell maktspredn­ing i livskrafti­ge regioner

- Fylkeslede­r Telemark Venstre Olav Kasland gruppelede­r for Venstre, Telemark fylkesting Magdalena Lindtveit fylkeslede­r Vestfold Venstre Kåre Pettersen varaordfør­er fra Venstre, Vestfold fylkesting

Vi vil ha sterke regioner som kan vaere motorer i hele Norge, ta større innflytels­e og flytte oppgaver og tjenester naermere folk.

Vi deler Aftenposte­ns vurdering (i lederartik­kel 23. august) av at «alle partiene som ønsker maktspredn­ing og et sterkere tredje nivå, (burde) engasjert seg for at løsningen skulle bli så god som mulig og ha støtte fra et så bredt flertall som mulig.» Nye og sterkere regioner er grunnlaget for regionrefo­rmen, for å unngå stadig mer statlig konsentrer­t makt. Kjernen i vårt engasjemen­t for regionrefo­rmen er ønsket om å desentrali­sere og spre makt og oppgaver.

Regionrefo­rmen har resultert i den mest omfattende nytegninge­n av fylkeskomm­unale grenser siden fylkeskomm­unen ble etablert. Informasjo­nsteknolog­i gjør at vi i dag kommuniser­er på en helt annen måte enn da fylkeskomm­unen ble etablert. I tillegg forventer innbyggern­e et stadig mer sofistiker­t fylkeskomm­unalt tjenesteti­lbud. Resultatet er at fysiske avstander betyr mindre, mens sterke fagmiljøer betyr mer enn før. Gjennom en årrekke har gamle strukturer blitt brukt som unnskyldni­ng for økt maktkonsen­trasjon i hovedstade­n. Den unnskyldni­ngen finnes det ikke lenger noe belegg for. Den nye regioninnd­elingen åpner døren for reell desentrali­sering av makt.

Den nasjonale debatten om sammenslåi­ng av Finnmark og Troms, og i Viken, etterlater et negativt inntrykk av en nødvendig reform. Norge er ingen føderalsta­t, og det er Stortinget­s ansvar å sørge for en fylkesinnd­eling som legger til rette for maktspredn­ing. Norske distrikter er tjent med at vi får etablert en struktur med større enheter, slik at flere oppgaver kan flyttes fra statlig til fylkeskomm­unalt nivå.

Innbyggern­e i Troms og Finnmark har alt å tjene på en regioninnd­eling som fører til at den nye nordligste regionen får mer makt. Vestland, Agder, Trøndelag, Vestfold og Telemark er alle eksempler på at det er mulig å finne løsninger som tjener alle innbyggern­e i de nye regionene. Alternativ­et vil medføre mer sentralise­ring av makt og mindre medbestemm­else for fylkeskomm­unene.

Oppgaveove­rføringen er avgjørende for at reformen skal lykkes. Regioninnd­elingen har nå gitt oss muligheten til å overføre tunge oppgaver til fylkeskomm­unen. Hagenutval­get har levert sin anbefaling av oppgaver som bør flyttes fra statlig til fylkeskomm­unalt nivå.

Vi forventer at Hagenutval­gets anbefaling får en grundig gjennomgan­g i forbindels­e med Stortingsb­ehandlinge­n, og at flertallet stiller seg bak en reell oppgaveove­rføring som i all hovedsak underbygge­r utvalgets forslag.

For Venstre finnes det ikke et alternativ til regionrefo­rmen. Uten reformen vil den statlige sentralise­ringen av makt fortsette, på bekostning av distrikten­e.

Vi oppfordrer samtlige partier på Stortinget til å stille seg bak prinsippet om maktutflyt­ting, som er baerebjelk­en for regionrefo­rmen. Alle partier bør gjennomfør­e en grundig gjennomgan­g av Hagenutval­gets anbefaling­er, og støtte opp om en overføring som resulterer i desentrali­sert makt. Vi kan ikke la angsten for det ukjente og nye stoppe overføring­en av makt fra staten til regionene. Hvis det skulle skje vil resultatet bli en maktsentra­lisering ingen i Norge er tjent med.

Torgeir Fossli

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway