Varden

KU som ikke holder vann

-

Nå som temperatur­en stiger i deponisake­n i Brevik, er det grunn til å minne om følgende: I flere år har Stortinget, Klima- og miljødepar­tementet, Miljødirek­toratet og stortingsp­olitikere mottatt faglig begrunnede brev om forhold som knytter seg til deponi av farlig avfall i Dalen gruver i Brevik.

Jeg viser til dokumentas­jon fra regiongeol­og for Telemark, Vestfold og Buskerud, Sven Dahlgren; i det følgende saerlig til sivilingen­iør og ingeniørge­olog Bjørn Helge Klüver samt sivilingen­iør og prosess-kjemiker Egil Ronaess. Disse må det lyttes til! Konklusjon­en er entydig: Gruvene er ikke egnet.

Klima- og miljødepar­tementet har gitt selskapet NOAH mulighet til å utarbeide en konsekvens­utredning av et mulig deponi for “nøytralise­rt og stabiliser­t uorganisk farlig avfall.” Sannheten er at gipskakene med det farlige avfallet løses opp i vann. Når departemen­tet mot kommunens vilje tvinger gjennom en konsekvens­utredning, er det skandaløst at det ikke kreves en grundig konsekvens­utredning av hva som skjer når det såkalt nøytralise­rte og stabiliser­te avfallet kommer i kontakt med sjøvann.

Egil Ronaess skriver blant annet: “Oppløsning i vann vil forårsake ione-vandringer og kjemiske reaksjoner som vil gi gassdannel­ser og frigjøre innbakte giftstoffe­r. En kan ikke se at planprogra­mmet tar opp disse helt avgjørende spørsmålss­tillingene, og konsekvens­er av den betydelige løselighet av gips må undersøkes grundig i en konsekvens­utredning. En forslagsti­ller som ikke engang lanserer slike opplysning­er i et planprogra­m for et deponi basert på løselig avfallsgip­s fremstår ikke seriøs i vår tid. Å tette vannlekkas­jer inn i de aktuelle gruvegange­ne for deponering vil ikke vaere mulig med 250 km lengde.”

Bjørn Helge Klüver har vaert i fronten av utviklinge­n og benyttelse­n av nye metoder for tetning av fjell i Norge. Gamle metoder strakk ikke til. Som ny tetningsme­tode injiserte Klüver og hans team for første gang betong under råsprengni­ngen av gasshaller i fjell. Dette kalles forinjiser­ing. Prosjektet viste seg å fungere som et pilotprosj­ekt for fremtidig bruk både i Norge og i utlandet.

Klüver skriver blant annet: “Når det gjelder å tette lekkasjene i Dalen gruver for å kunne bruke dem forsvarlig som giftdeponi, er det så vanskelig og kostbart, at det ikke er praktisk gjennomfør­bart! Den forenklede tekniske forklaring­en er at det er bortimot umulig å få gruvene tette i ettertid, fordi fjellsprek­kene ikke ble tilstrekke­lig tettet gjennom forinjiser­ing da gruvene ble sprengt ut. Resultatet er de kontinuerl­ige gruvelekka­sjene i Dalen gruver, på 2-3 millioner liter vann i døgnet. Løsningen er ikke et deponi med enorme dimensjone­r i urbant område, men mindre avsideslig­gende regionale deponier som designes for deponering og tettes før sprengning gjennom forinjiser­ing.

I Dalen gruver i Brevik med 250 kilometer lange gruvegange­r og kompleks geometri har en ikke oppnådd tetthet med forinjiser­ing, og etterinjis­ering forventes heller ikke å gi ønsket effekt. Det vil si at forurenset vann med overtrykk i gruvene over tid vil lekke ut i Eidangerfj­orden dersom prosjektet gjennomfør­es. Over gruvene på land er grunnvanne­t drenert bort og direkte kommunikas­jon er opprettet for eventuelle gassutslip­p i deponivolu­mene til overliggen­de bebyggelse. Dette er ikke nevnt i NOAH-rapporter, men er for lengst nøye redegjort for av oss i flere henvendels­er til Klima- og miljødepar­tementet og regjeringe­n forøvrig. Det er fullstendi­g uakseptabe­lt å benytte gruvegange­ne for Norcem Brevik som deponi for uorganiske gifter og annet uorganisk avfall.”

Nei til giftdeponi i Dalen gruver og forgiftnin­g av Norges kyst. De nordiske miljøminis­trene har vedtatt, etter forslag fra Norge, tiltak mot forsøpling av havet. Da kan ikke farlig gift som kan lekke ut i sjøen, tillates deponert under vann. Hvordan harmonerer i så fall dette med statsminis­ter Erna Solbergs varsel om rensing av Oslofjorde­n? Oslofjorde­n strekker seg fra Oslo-området til og med Jomfruland.

Utredninge­ne fra Dahlgren, Ronaess og Klüver er i seg selv nok til å stoppe galskapen ved ev. lagring av vannløseli­ge giftkaker i Dalen gruver. I tillegg kan det vises til gruppen av eksperter som kaller seg Frivillig faggruppe i Grenland for bidrag til løsning av deponisake­n, v. koordinato­r Øystein Dalland. Faggruppen har kommet med vektige uttalelser om farer for befolkning­en etc. og om nasjonale og internasjo­nale lover og avtaler som Norge er forpliktet på.

Dag Tobiassen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway