Varden

Det er Pors som vil bli taperen, ikke Odd

-

Pors har varslet Odd at de vil ha samtaler rundt en utdannings­kompensasj­on (solidarite­tsmidler) for Anders Klemensson, som var utlånt til Odd i fjor høst da klubben hadde en keeperkris­e. Da spilte han to A-lagskamper for skiensklub­ben. Porsgrunns Dagblad hevder at de blå ønsker ytterliger­e 300.000 kroner. Dette på tross av at klubbene hadde avtalt en leiesum, i tillegg til at Odd betalte lønna for keeperen. Etter hva Varden har fått høre skal den leiesummen ha vaert 60.000 kroner.

I første øyekast kan dette virke veldig griskt av Pors. Dessuten kan man selvfølgel­ig lure på hvorfor dette kommer ett år senere. Jeg skal innrømme at det første jeg tenkte var: «Hva i alle dager er det Pors driver med nå? Dette er jo å drepe alt av framtidig samarbeid». Det var fram til jeg begynte å lese lovverket til Norges Fotballfor­bund. Det er ikke Odd som vil tape flere hundre tusen på dette. Pors ville nemlig blitt den store taperen hvis de ikke fremmer sitt krav. Rundt 185.000 kroner ville de gått glipp av.

Regelverke­t som omhandler overganger (§ 18 – Beregning av solidarite­tsmidler) sier følgende: «Hver gang profesjone­ll spiller med kontrakt melder overgang eller lånes ut til ny klubb, skal solidarite­tsmidler beregnes og betales dersom det avtales en kompensasj­on». Det er kun hvis man har med en klausul/punkt i utlånskont­rakten, som sier at leiesummen kommer istedenfor solidarite­tsmidlene, at man ikke skal betale kompensasj­onen, opplyser fagansvarl­ig på overganger i NFF, Kristian Skjennum. I Pors blir det avvist at det står noe slikt i avtalen. Nå blir spørsmålet hva Odd mener.

Så er det tiden det har tatt. Ett år er lang tid for å fremme et økonomisk krav, men fotballen er underlagt generelle regler. Foreldelse­sfristen på et økonomisk krav er tre år, ifølge Skjennum. I § 20 «Betaling av solidarite­tsmidler» står det følgende: «Den nye klubben har ansvar for å beregne og betale ut solidarite­tsmidlene. Betalingen skal skje senest 30 dager etter at spilleren er registrert for den nye klubben». I dette tilfellet betyr det at Odd er pliktig til å foreta betalingen innen 30 dager – hvis de er forpliktet til det. Dermed er det fint lite å si på at Pors kommer nå og ber om en prat. Loven rundt solidarite­tsmidler er både komplisert og ukompliser­t. Hvis man gjør noen regnestykk­er så forstår man raskt at Pors må agere. Porsgrunns­klubben vil bli den store taperen om Klemensson forsvinner etter sesongen – hvis ikke de får solidarite­tsmidler eller en annen avtale på plass. Utregnings­modellen for å finne ut av solidarite­tsmidlene er fastsatt i lovverket. Solidarite­tsmidlene skal fordeles mellom de klubber som har bidratt til spillerens trening og utvikling fra og med den sesongen spilleren fylte 12 år, til og med den sesongen spilleren fylte 23 år. Fordelinge­n skal skje i henhold til følgende: De sesongene hvor spilleren fylte 12–15 år tilfaller det 5 % av kompensasj­onen. I de sesongene hvor spilleren fylte 16–23 år er satsen ti prosent.

Så er det satser for hvor mye som skal betales. Herrefotba­llen er delt opp i kategorier. For en eliteserie­klubb er det beregnet årlig for treningsko­stnader på 100.000 kroner fra det året man fyller 16 år og fram til 23 år. For en klubb i 2. divisjon, som Pors har vaert de sesongene Klemensson har stått i mål fram til i fjor høst, er den årlige kostnaden fastsatt til 20.000 kroner. Så skal man plusse de to klubbenes kostnader (100.000 + 20.000) og deretter dele på to. Det vil si at en overgang fra Pors til Odd vil ha en årlig kostnad på 60.000 kroner. Summen på 300.000 kroner, som kom fram onsdag, er dermed 60.000 kroneridef­emsesongen­eKlemensso­n har vaert i Pors fra fylte 16 år.

Da Klemensson ble utlånt til Odd utløste det et viktig element. Ved den neste overgangen keeperen gjør vil Pors kun ha krav på solidarite­tsmidler for dette året nettopp på grunn av utlånet i fjor høst. Nå er Pors på et nivå som sier 10.000 kroner i årlige treningsko­stnader. Odd er fremdeles i eliten og summen er 100.000 kroner. Plusses disse og deles på to er summen Pors har krav på for dette året 55.000 kroner. Så hvis Pors ikke fremmer et krav til Odd vil de blå kun sitte igjen med leiesummen (60.000 kroner) + de 55.000 kronene i solidarite­tsmidler de har krav på for dette året. Med andre ord 115.000 kroner totalt. Det er et aldri så lite ran.

For hvis Klemensson ikke hadde vaert utlånt i fjor og kommet til Odd etter 31. desember i år, ville summen Odd skulle betalt Pors vaert de nevnte 300.000 kro-

nene, fram til man hadde gjort en eventuell avtale om heller å få en videresalg­sandel, slik Herøya gjorde med Rafik Zekhnini.

Klemensson er ikke en spiller Odd har fostret opp og gitt bort til Pors. Hvis Dag-Eilev Fagermo mener at han er god nok til å vaere en av keeperne neste sesong så er 300.000 kroner i totalsum ganske lite. Det burde Odd betale, selv om de skulle ha loven på sin side. Derfor synes jeg det er rett og rimelig at Pors, hvis de ønsker solidarite­tsmidler framfor en videresalg­sandel, får 300.000 kroner minus de 60.000 Odd betalte for leie. Det er fair for alle. Et annet element er at Odd, som den store klubben, har et stort ansvar om de ønsker at breddeklub­bene skal få fram spillere gode nok til å gå gjennom telemarksm­odellen og til eliteserie­n. Dessuten … Det kan hende at Pors har loven på sin side!

NB! Det verste scenarioet er at Klemensson går til en helt annen klubb. Hvis Pors ikke får mer av Odd taper de 185.000 kroner. Hvis Odd må betale solidarite­tsmidlene har de betalt 360.000 for å bruke Klemensson i to kamper.

 ??  ?? UTLÅN: Pors har varslet Odd at de vil ha samtaler rundt en utdannings­kompensasj­on (solidarite­tsmidler) for Anders Klemensson, som var utlånt til Odd i fjor høst da klubben hadde en keeperkris­e.
UTLÅN: Pors har varslet Odd at de vil ha samtaler rundt en utdannings­kompensasj­on (solidarite­tsmidler) for Anders Klemensson, som var utlånt til Odd i fjor høst da klubben hadde en keeperkris­e.
 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB SCANPIX ??
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN / NTB SCANPIX
 ??  ?? Nils-Tore Olsen, sportslede­r
Nils-Tore Olsen, sportslede­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway