Varden

Verdifull historie tapt

Verdifull lokalhisto­rie er tapt, siden private selskap og organisasj­oner ikke trenger å arkivere sine dokumenter.

- ▶ sindre.omenas@varden.no

Offentlige dokument blir sikret for ettertiden. Private bedrifter, organisasj­oner, institusjo­ner og enkeltpers­oner har ikke dette lovkravet. Nå ønsker Telemarkar­kivet et samarbeid om å bevare og gjøre tilgjengel­ig også slike privatarki­v.

– Viktig lokalhisto­rie

Ved inngangen til 1900-tallet var 1.700 personer sysselsatt i isdriftnae­ringen i Telemark.

– Utrolig lite dokumentas­jon fra denne naeringen er bevart. Det er både rart og uheldig, siden det var en veldig viktig naering på den tiden, sier Per Ormestøyl.

Han har vaert prosjektle­der for bevaringsp­lanen for et privatarki­v i Telemark, knyttet til Telemark museum, Norsk Industriar­beidermuse­um og VestTelema­rk museum.

Samarbeid med private

Direktøren for Vest-Telemark museum, Dag Rorgemoen trekker fram et eksempel der han som student fikk god nytte av private arkiv.

– Jeg så på det som var distriktet­s første arbeidsmar­kedstiltak i regi av Rauland vevarlag. De arrangerte kurs i tweedvevin­g, og jeg fikk tilgang til viktig informasjo­n i dokumenten­e som var bevart.

Han mener det er viktig at privatarki­vet oppretter tillit hos private, som gjør at viktige dokumenter blir tilgjengel­ig for arkivet.

– Målet er å bevare dokumenten­e, samtidig som de blir arkivert og gjort tilgjengel­ig for alle som ønsker eller trenger dem.

Arkivar Lena Teigland Kleivi viser til at de har fått tilgang til arkivene fra 150 år med Telemark bilruter, som er en skatt for å følge transportu­tviklingen i fylket.

Kirsten Tangen ved Telemark museum trakk fram den rike fotoskatte­n fylket har opparbeide­t seg, ved hjelp av private aktører.

Lite til drift

Tanken om et privatarki­v ble sådd allerede på 80-tallet. I 2010 ble det opprettet en samarbeids­avtale mellom museene, med mål om å opprette sju stillinger knyttet til private samlinger.

Så langt har de hentet inn 6,9 millioner kroner i eksterne prosjektst­øtte fra stat, fylke og andre støttespil­lere. Driftsstøt­te sitter derimot lenger inne, spesielt fra staten, opplyser Ormestøyl.

 ?? BEGGE FOTO: SINDRE OMENÅS ?? PRIVAT: Per Ormestøyl har vaert prosjektle­der for privatarki­vet, og mener det vil gi viktig historisk informasjo­n for ettertiden.
BEGGE FOTO: SINDRE OMENÅS PRIVAT: Per Ormestøyl har vaert prosjektle­der for privatarki­vet, og mener det vil gi viktig historisk informasjo­n for ettertiden.
 ??  ?? FOTOSAMLIN­G: Kirsten Tangen trakk fram den rike samlingen museet har av private bilder.
FOTOSAMLIN­G: Kirsten Tangen trakk fram den rike samlingen museet har av private bilder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway