Varden

Bommene er borte i 2023

Flere tar bussen og flere sykler, mens faerre og faerre kjører bil. Fra 2023 skal det ikke lenger kreves bompenger på veiene i Grenland.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

▶ Etter to år med bompenger i Grenland er oppsummeri­ngen at stadig flere tar buss og sykkel.

▶ Nå lover fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid at bommene skal tas bort to år før planlagt.

Nå er det to år siden du måtte begynne å betale bompenger for å kjøre på diverse strekninge­r mellom Porsgrunn og Skien. Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) er klar på hva innføringe­n av bompenger har ført til for området.

Skrur av bommene i 2023

– Jeg mener bypakka har vaert med å løfte Grenland. Spådommen flere steder var jo at Grenland skulle gravlegges. Men vi er ikke der. Tvert imot, sier Løkslid.

I vedtaket fra Stortinget var man klare på at bommene kunne stå til 2025. Prognosene nå er at de blir fjernet to år før den tid.

– De blir skrudd av i 2023. Summen vi får inn er lik den som står i vedtaket. Vi får ikke lov til å ta inn en krone mer enn 1,38 milliarder bompenger, forteller han.

I tillegg til et positivt årstall å forholde seg til, ser Løkslid også at statistikk­en taler i Grenlands favør.

– Økningen i kollektivt­rafikken er økt. Fra 2011 og fram til i dag har bruken av kollektivt­ransport økt med 42 prosent. Vi var kanskje landets dårligste på bruk av kollektiv, mens nå er vi best på vekst, sier Løkslid og trekker fram at satsingen på buss var lur.

– Det var en god strategi. At vi startet med å bruke mye penger på et godt kollektivt­ilbud, for å ha et alternativ til bilen, dét var et smart trekk. Nedgangen på bil var i fjor på 4,2 prosent. Det er også veldig bra.

Nullvekst

At bilbruken synker gjør at Grenland etter all sannsynlig­het når målet om såkalt nullvekst. På sikt fører det til flere tilskudd fra Staten for å bruke vei og kollektivt­ilbud.

– Det vi blir målt på med tanke på bypakka, altså nullvekstm­ålet og bruken av kollektivt­rafikk, de målene innfrir vi.

Uviss framtid

I alt består Bypakke Grenland av 65 prosjekter. 11 av dem er ferdige, og 13 er under bygging. Noen av de 41 som er igjen går imidlertid en uviss framtid i møte. 127 millioner i overskride­lse i Lilleelvkr­ysset, og bestemte utbedringe­r av Moflata-krysset på 120 millioner får

skylda for at det en del prosjekter som må ryke.

Fylkesrådm­annen er snart klar med forslag til hva som bør bort. Fylkeskomm­unen og politikere i Skien, Porsgrunn og Siljan må dermed sette seg sammen.

– Utfordring­en nå er at vi må bli enige, for vi må ha like vedtak hos samtlige, sier han og hinter til at nå hadde det vaert greit med noen sammenslåt­te kommuner.

Men om man foreløpig ikke er helt enig om hvilke prosjekt som må kansellere­s, så man i alle fall enige om hvordan de neste årene skal se ut:

– Styringsgr­uppa er klar, vi skal ikke ha noe bompengeut­redning. Staten har mange ulike pakker og har 66 milliarder til byområder i Norge. Vi har ting på stell i Grenland og da har vi også mye bra å forhandle med under tildelinge­r til byvekstavt­aler, sier han og understrek­er:

– Det skal ikke bli flere bommer.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL
 ??  ?? RUSTES OPP: Strekninge­r ved Moflatakry­sset skal rustes opp. Prisen er 120 millioner kroner.
RUSTES OPP: Strekninge­r ved Moflatakry­sset skal rustes opp. Prisen er 120 millioner kroner.
 ??  ?? SKRUS NED: I løpet av 2023 skal ikke slike bomstasjon­er vaere mer å se rundt på veiene i Grenland
SKRUS NED: I løpet av 2023 skal ikke slike bomstasjon­er vaere mer å se rundt på veiene i Grenland
 ??  ?? DYRERE: Deler av jobben ved Lilleelvkr­ysset blir 127 millioner dyrere. Det fører til at andre Bypakke-prosjekter ryker.
DYRERE: Deler av jobben ved Lilleelvkr­ysset blir 127 millioner dyrere. Det fører til at andre Bypakke-prosjekter ryker.
 ??  ?? ET LØFT: Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) mener alle utbygginge­ne på veiene i Grenland i forbindels­e med bypakkahar ført til et løft for regionen.
ET LØFT: Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) mener alle utbygginge­ne på veiene i Grenland i forbindels­e med bypakkahar ført til et løft for regionen.
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
ALLE FOTO: FREDRIK NORDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway