Varden

Det er vel deilig å vaere kinesisk i Telemark, eller?

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Telemark fylkeskomm­une sliter med å få tak i nok kinesiske turister. Muligens vil det hjelpe nå som «vi» skal slå oss sammen med Vestfold og dermed også får kloa i perlen Hof. Men det er noe vågalt å fri til det kinesiske markedet. Kineserne er jo over alt, hvis vi da altså ser bort fra Telemark. Derfor bør man vaere varsom med slagord som «det er deilig å vaere kinesisk i Telemark». Da kommer de flygende i tusentall.

Vi kan fort bli for godt likt, og gå på samme smellen som for eksempel Venezia og andre åsteder for masseturis­me. Der settes det nå opp skilt. «Beklager, fullt!» I den italienske kanalbyen vurderes det å innføre alkoholfor­bud på kveldstid for å bremse antall besøkende med pass i lomma. Dette vil nok skremme bort både fyllebøtte­r samt de som bare skal ha et glass vin til maten. Og det skal jo alle. Bare ett glass, altså.

Det viser seg for øvrig at spesielt nordmenn ikke greier å oppføre seg i utlandet. I Hellas sliter de med gjengprobl­emer der norsk russ slår seg sammen og ypper til slåsskamp. Etter bare noen dager i et fremmed land, oppstår det noe som en tidligere statsråd muligens ville omtalt som svenske tilstander. I Hellas snakker de ikke om greske, men om norske tragedier. Sånn går det når man ikke greier å innordne seg i fremmede kulturer. Men, det er klart: Den slags ønsker vi ikke å snakke for høyt om. Derfor er det også viktig at dette blir omtalt lavt på denne siden. Naermest helt i bunn.

Det kan virke som om den norske kulturarve­n er så høyt elsket blant oss her på berget at vi ønsker å innføre den også i andre land. Dessverre virker det som om mange utland direkte vegrer seg for å akseptere fyllerier fra Ola og Kari Dunk. Ikke minst Kari, ja!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway