Varden

Venter enda raskere vekst framover

Stemningen blant NHOs medlemsbed­rifter er den høyeste på ti år. Det går så godt her i landet at organisasj­onen nå oppjustere­r sitt vekstansla­g.

-

NHO fastslår at «Norge seiler i medvind» i den kvartalsvi­se rapporten «Økonomisk overblikk». Oljeprisen har økt til nesten 85 dollar fatet og oljeinvest­eringene har sluttet å falle. I årene som kommer er de ventet å vokse med henholdsvi­s 3 og 9 prosent. Samtidig har kronekurse­n holdt seg relativt svak, hvilket har understøtt­et aktivitete­n og lønnsomhet­en i eksportret­tet sektor.

Alt peker oppover

– Stemningen i NHOs medlemsbed­rifter er den beste på ti år. Saerlig er optimismen på vei opp i industrien og forretning­smessig tjenesteyt­ing. Bedriftene varsler flere ansettelse­r og faerre oppsigelse­r, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i innledning­en til rapporten.

Skadevirkn­ingene som oljeprisfa­llet i 2014 har hatt på norsk økonomi, er i ferd med å leges, de fleste pilene peker oppover, framhever Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon: «Vi venter positive impulser i økonomien fra de fleste sentrale størrelser».

Dørum oppjustere­r sitt vekstansla­g for norsk industri i år fra 2 prosent i juni til 2,5 prosent. NHO holder fast ved sine tidligere anslag på drøyt 2 prosents vekst de to kommende årene.

Ber om nøytralt budsjett

Et skår i gleden er situasjone­n på arbeidsmar­kedet, som ikke er fullstendi­g restituert etter oljekrisen. Ledigheten faller bredt, men den faller sakte, og andelen sysselsatt­e er fortsatt lavere enn tidligere. NHO venter fortsatt forsiktig nedgang i arbeidsled­igheten – til 3,8 prosent i år, og videre til 3,6 og 3,5 prosent i 2019 og 2020.

– Likevel er dette forhold som ikke bør stimuleres med generelle finanspoli­tiske virkemidle­r. Vi venter derfor at regjeringe­n presentere­r et nøytralt eller forsiktig kontraktiv­t statsbudsj­ett for 2019, tilpasset den økonomiske situasjone­n, skriver Dørum.

Han ber også regjeringe­n begrense oljepengeb­ruken ytterliger­e og avvikle generelle stimulanse­r over statsbudsj­ettet.

Mørke skyer i horisonten

Han advarer også mot at handelskri­gen mellom USA og Kina vil i en viss grad kunne svekke aktivitete­n globalt, og dermed også norsk eksport. Dørum frykter mer proteksjon­isme og et tøffere internasjo­nalt handelskli­ma skal ramme norsk økonomi.

– For første gang siden annen verdenskri­g synes verden å gå imot et mer illiberalt handelsreg­ime. Det vil saerlig ramme en liten, åpen økonomi som den norske, skriver Dørum.

Den økte oljeprisen kan dessuten føre til at krona styrkes, og dermed legge en ytterliger­e demper på aktivitete­n til eksportret­tede bedrifter. ▶ Steinar Schjetne, NTB

 ??  ?? OPTIMIST: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum presentert­e NHOs økonomisk overblikk for tredje kvartal. Skadevirkn­ingene som oljeprisfa­llet i 2014 har hatt på norsk økonomi, er i ferd med å leges.
OPTIMIST: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum presentert­e NHOs økonomisk overblikk for tredje kvartal. Skadevirkn­ingene som oljeprisfa­llet i 2014 har hatt på norsk økonomi, er i ferd med å leges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway