Varden

Nei til Napoli-gift til Brevik

- Sturla Rising spesialist i anestesiol­ogi styremedle­m Vern om Grenland – Nei til deponi

Grunnen til denne overskrift­en er at Noah ved flere anledninge­r siste årene har importert giftige masser fra Italia, deriblant fra Napoli.

Rett nordøst for Napoli finner vi Dødens Triangel som er et av områdene hvor den italienske mafia gjennom tiår har dumpet farlig avfall i et større område. Jeg vil anbefale alle å lese Charlotte Berrefjord Bergløff sin artikkel «Født i Dødens triangel» fra 2014( https://www. nrk.no/urix/fodt-i-dodens-triangel- 1.11689939).

Store deler av søppel/renovasjon­s systemet i Italia er i hendene på kriminelle som dumper farlig avfall på jorder og overalt hvor de kommer til. Farlig gift og avfall fra fabrikkene i nord dumpes i Napoliområ­det.

Grunnvanne­t og jorden er infisert av gift, noe som gjør vannet farlig å drikke og å pusse tennene i. Grønnsaker og jordbruksp­rodukter fra området har så høye konsentras­joner av gift at selv innbyggern­e i området søker produkter som er produsert andre steder. Jordbruksp­rodukter som ikke kan spises og Mozarellao­st (fra vannbøfler) med altfor høye verdier av gift er blitt trukket fra markedet. Italienske myndighete­r forsøker å rydde opp, men det synes som også dette påvirkes av mafiaen.

Noah mottok i 2016 16.000 tonn forurensed­e jordmasser fra Genova-området og 3.600 tonn fra Campania regionen som er i «Dødens Triangel». I 2018 var importen 20.000 tonn fra Veneto-regionen. Ut fra kodene på eksportpap­irene så er det de samme kodene som går igjen på de tre tilfellene. Det er jordmasser med farlige stoffer, uorganiske fluorforbi­ndelser og oxygenredu­serende substanser, organiske peroxyder. Det advares mot kreftfare. Det man vet er at nesten alle mulige gifter har blitt dumpet illegalt i Italia, i deponier som lekker og ikke er egnet for bruken. Det er plantevern­midler, klorerte hydrokarbo­ner, dioksiner og tungmetall­er. Dette har gitt svaert alvorlige sykdomstil­feller hos innbyggern­e i området, saerlig tydelig i Dødens Triangel med en massiv økning i kreft. De siste 20 årene har kreftsvuls­ter i Campania økt med 40 prosent hos kvinner og 47 prosent hos menn. (Bergløff, 2014 #8)

Om Noah ikke har et eget deponi for denne type avfall så antar jeg at dette blandes inn i den «stabile giftkaka» og deponeres sammen med denne.

Hva er så felles med andre giftkatast­rofer som Love-katastrofe­n i USA og lekkasje i tysk deponi hvor deponerte masser måtte flyttes på grunn av lekkasje og nå Dødens Triangel i Italia? Jo, giften er blitt dumpet enten i områder som tilfeldig var der eller dumpet i lekkende deponier. Dette er økonomisk gunstig for deponerer – samfunnet og befolkning­en betaler prisen over tid.

Krav til deponi må vaere at de er tette for gass og vann og at de også kan motstå naturkatas­trofer, og at de i det minste fyller EUs krav til deponier med hensyn til avstand til skoler, barnehager, sykehjem og beboelse (European Commission DG ENV. E3 Project, ENV.E.3/ETU/2000/0058)

Det er ikke Norges ansvar å rydde opp i kriminelle­s miljøsynde­r i andre land. Vårt ansvar er å deponere norsk avfall som ikke kan resirkuler­es og da i deponier designet for formålet. Gruvene i Brevik vet vi lekker både oppover (gass) og mot vann. Vi ønsker ikke noe nytt Napoli i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway