Varden

«Rystende og urovekkend­e»

- Borgeåsen

Under overskrift­en «Rystende og urovekkend­e» har Bolstad et innlegg i Varden 17.09, knyttet til innlegg undertegne­de hadde i Varden tidligere i år. Overskrift­en på mitt innlegg var nettopp «Rystende og urovekkend­e».

Som kjent vedtok nasjonalfo­rsamlingen-knesset i Israel med 62 mot 55 stemmer en ny lov, natt til torsdag 19.07 2018. Den nye loven definerer Israel som «en nasjonalst­at for det jødiske folk».

Flere av de mest kontrovers­ielle forslagene i den nye loven ble stanset. I det opprinneli­ge forslaget lå det blant annet en klausul om at det i Israel kan etableres områder der kun jøder kan bo. Forslaget ble droppet da både presidente­n og riksadvoka­ten reagerte. Enkelte arabiske parlamenta­rikere mener den den nye loven er rasistisk motivert, selv om de mest kontrovers­ielle forslagene er tatt bort.

Både palestinsk­e israelere og jøder i USA reagerer sterkt på en ny lov som definerer Israel som stat for jøder der jødisk språk og kultur har fortrinn. The American Jewish Committee, som represente­rer den jødiske diasporaen, sier at den er dypt skuffet over loven. Loven er en trussel mot målsetting­en til Israels grunnlegge­re om å bygge en jødisk og demokratis­k stat, mener gruppen.

Lederen for den liberale proisraels­ke gruppen J. Street i Worshingto­n, Jeremy Ben Ami, mener at forbindels­en mellom Israel og jøder ellers i verden svekkes som følge av vedtaket.

Vi er bekymret og har gitt uttrykk for disse bekymringe­ne. Vi vil forsette å kontakte israelske myndighete­r om temaet, sier en talsperson for EUs uterikssje­f Federica Mogherini, som mener loven kan gjøre det vanskelige­re å få til en tostatsløs­ning mellom Palestina og Israel.

Netanyahu som leder en regjering som regnes som den mest høyreorien­terte i Israels historie, sier etter store protester i Israel mot den nye loven at den kan hindre palestiner­e i å flytte til landet. Bolstad viser til Balfourerk­laeringen av november 1917. Det Bolstad ikke nevner knyttet til erklaering­en er: Den britiske regjeringe­n lovte å arbeide for opprettels­en av en såkalt «nasjonalhj­em» for det jødiske folket i Palestina. Dette satte fart på den jødiske innvandrin­gen til Palestina.

Etter andre verdenskri­g ønsket sionistled­elsen å overta makten i Palestina og bli kvitt det britiske styre. Dette førte til at sionistbev­egelsen paramillit­aere styrker (Haganah) inngikk samarbeid med den sionistisk­e terrororga­nisasjonen (Irgun og Stern) som angrep britene i Palestina. Volden bidro til at de britiske myndighete­ne bestemte å trekke seg som mandatmakt og overlate Palestina problemet til FN.

FNs generalfor­samling kom i 1947 med en ikke juridisk bindende anbefaling om at Palestina burde deles i to, der jødene ble tildelt 55 prosent av jorda, mens palestiner­ne fikk 44 prosent. Dette ble akseptert av sionistbev­egelsen som et viktig førstesteg mot å overta hele Palestina. Mens palestiner­ne, som utgjorde 70 prosent av befolkning­en, så på forslaget som urettferdi­g og avviste det.

Bolstad stiller spørsmål om undertegne­de har lest lovens tekst. Han konkludere­r med at undertegne­de ikke har lest loven. Kan berolige Bolstad med at undertegne­de har lest loven grundig, ikke bare hva VG og Dagbladet-journalist­er o.l. har skrevet om den, som Bolstad skriver.

Undertegne­de har foretatt en research, ikke bare innenlands, men også utenlands. Det er bare Dagen og Norge i dag, som unnlater å ta avstand fra loven, ikke uventet. Bolstad foretar også research i visse sammenheng­er har undertegne­de registrert. Kan anbefale BBC og Reuter i denne sammenheng.

Jeg avslutter med at den internasjo­nalt berømte pianisten og dirigenten Daniel Barenboim skrev et innlegg i den israelske avisa Haaretz 22.juli 2018: «Israeli Nation State law a clear form of apartheid. Today, I am ashamed to be an Israeli”.

Åge Eriksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway