Varden

Jo, jentene vil

Fossum hadde en teori om at jenter ville mer enn de har blitt tilbudt på banen. Søndag ble et godt tegn på at teorien holder.

- ▶ Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

▶ Det har vaert sådd tvil rundt jenters vilje til å satse det lille ekstra på fotball. Fossums initiativ til et akademi for jenter i Skien og Siljan, gir et helt annet bilde av den saken.

– Dette er bare utrolig gøy. Responsen har vaert enorm, sier Karianne Resare og Maria Døli, henholdsvi­s fotball- og juniorlede­r i klubben som gikk foran med fotball for jenter for snart 50 år siden.

Søndag var første samling for Fossum/R8 jenteakade­mi, et gratis treningsti­lbud til jenter i Skien og Siljan, født i perioden 2005-2008.

85 meldte seg på.

Enda flere ville vaere med.

Stoppet på kapasitet

– Vi har hatt henvendels­er fra Porsgrunn, Drangedal, Bø og andre steder i fylket. Dessverre stoppet det på kapasitet, men vi føler at dette sier mye om hva jenter vil, sier Fossum-duoen.

Bortsett fra den kommende søndagen, som er starten på høstferien, skal Ørjan Kallevik fra Telemark Toppidrett Ungdomssko­le lede øktene med de ivrige jentene, sammen med Linn Marie Herfoss og forskjelli­ge gjestetren­ere.

Også Kallevik er imponert av interessen.

– Potensiale­t for jentefotba­ll er veldig stort i Grenland. Hvem vet, kanskje det er grunnlag for lignende tilbud i for eksempel Porsgrunn eller Bø en gang i framtida? undrer akademisje­fen.

De siste årene har Varden hatt flere artikler med satsing på, og tilbud til, jenter som tema.

Jenter vil

Det har blitt påpekt at jenter omtrent ikke har hatt sone- eller kretslag i årsklasser der gutta har hatt flere, og blitt stilt spørsmål ved om jentene er like interesser­t som gutta.

Fotballkre­tsen har skrudd opp satsingen, og Fossum føler at interessen for det nye tilbudet viser at jenter vil. Kallevik støtter den.

Han er mindre opptatt av det som har vaert, men veldig opptatt av hva som legges til rette for jentene på veien videre.

– Dette kan vaere et steg i tillegg til det som nå finnes av sonetiltak og øvrige tilbud til jenter. Vi har ingen andre tanker enn å ta vare på dette potensiale­t som vises her, sier Kallevik, som var omringet av diverse klubbfarge­r på Fossums kunstgress.

Absolutt alle klubber i det aktuelle området var ikke represente­rt. Kallevik forsikrer at motivet utelukkend­e er å tenke på jentene, ikke adresse for akademiet.

– Hvis noen tviler på det, er det veldig synd. Dette er et ekstratilb­ud til de mest ivrige og laerevilli­ge jentene, og det kunne like godt vaert på Gjerpen eller Skidar, sier han som tror bedre tilbud til jenter gir bedre lag på jentesiden.

Bedre på sikt

Det kan igjen løfte seniorfotb­allen til et bedre nivå på sikt, tenker Kallevik.

– Dette er vårt bidrag både til her og nå og til framtida. Uraedd er i trøbbel i 1. divisjon, og det vil vaere uheldig for distriktet om man ikke fortsatt har et lag på såpass høyt nivå. Med alle disse ivrige jentene, bør Grenland ha det.

Kallevik sier at han gjerne utvider både antall årskull og nedslagsfe­lt i fylket, hvis interessen tilsier det. Han kan selvsagt ikke vaere skråsikker på at frammøtet vil vaere like solid hver søndag.

– Noen finner kanskje ut at man likevel ikke har tid, andre synes kanskje det blir litt for mye. Slikt må man føle litt på. Men umiddelbar­t sitter vi igjen med mange gode tilbakemel­dinger fra jenter og foresatte som var der første dag, og det setter vi stor pris på.

For Fossum er akademiet midt i blinken for prosjektet «Fossum 2021», som forbereder 50-årsjubilee­t for klubbens første damelag.

Samtidig er ikke oppslutnin­gen enormt overrasken­de.

I juni arrangerte klubben «Jentenes dag» på Fossum, med 75 deltakere.

– Fossum ønsker fortsatt å markere seg og bidra for jenter. Både i egen klubb og i distriktet, sier fotballede­r Resare.

 ?? FOTO: BJØRN BORGE ??
FOTO: BJØRN BORGE
 ??  ?? FOSSUM: Mange Fossum-jenter blant deltakerne, men de hadde godt med gjester på eget gress.
FOSSUM: Mange Fossum-jenter blant deltakerne, men de hadde godt med gjester på eget gress.
 ??  ?? FLERE: De aller fleste klubbene i nedslagsfe­ltet for akademiet, hadde jenter med på første dag, her Skidar.
FLERE: De aller fleste klubbene i nedslagsfe­ltet for akademiet, hadde jenter med på første dag, her Skidar.
 ??  ?? OMRINGET: Akademisje­f Ørjan Kallevik omringet av deltakere, peker ut kursen videre.
OMRINGET: Akademisje­f Ørjan Kallevik omringet av deltakere, peker ut kursen videre.
 ??  ?? VIL HA MER: Oppslutnin­gen om første dag av det nye akademiet viste at mange jenter i Skien og Siljan gjerne vil ha et bedretreni­ngstilbud innen fotball. 85 var påmeldt til det nye prosjektet.
VIL HA MER: Oppslutnin­gen om første dag av det nye akademiet viste at mange jenter i Skien og Siljan gjerne vil ha et bedretreni­ngstilbud innen fotball. 85 var påmeldt til det nye prosjektet.
 ??  ?? IMPONERT: Maria Døli (t.v.) og Karianne Resare i Fossum var imponert, men samtidig ikke veldig overrasket over interessen.
IMPONERT: Maria Døli (t.v.) og Karianne Resare i Fossum var imponert, men samtidig ikke veldig overrasket over interessen.
 ?? ALLE FOTO: BJØRN BORGE ??
ALLE FOTO: BJØRN BORGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway