Varden

Gir ut to bøker i løpet av en uke

-

En for de store, og en for de små: Den nybakte forlagsman­nen Jørn Lier Horst slapp for sikkerhets skyld to bøker samme uke på sine to forlag. Begge har han selv skrevet.

Mens William Wisting er ute på hemmelig oppdrag i bok nr. 13, kalt «Det innerste rommet», er de små etterforsk­erne i Detektivby­rå nummer 2 også ute mellom permene med «Operasjon skrotnisse». De følger sommerens krimutgive­lse «Nullpunkt», første bok ut i en ny serie han skriver sammen med Thomas Enger. Den er allerede oppe i et opplag på 45.000 og solgt til Danmark.

– Hvordan går skrivingen nå som du også er blitt innehaver av forlagene Capitana og Canoa?

– Forlagsbit­en var litt hektisk i oppstarten, medgir en nå roligere Jørn Lier Horst overfor NTB.

Så salgstalle­ne

Bakgrunnen for å satse på eget forlag, og ble del av Stordalens svaert omtalte bokbransje­satsing, var at den tidligere politiette­rforskeren tok en titt på ståa ved årets slutt.

Som ifølge forlaget hans er omtrent slik: Han ville vaert blant Norges ti mestselgen­de forlag, og hadde alene 11 av Norges 50 mest solgte bøker uansett kategori.

– Jeg innså jeg hadde solgt naer 450.000 bøker med mitt navn på, og begynte jeg å tenke i banene med eget forlag. Så gikk ting veldig raskt. Men nå er det på plass veldig flinke folk i alle ledd, så jeg har tatt et skritt tilbake og er tilbake der jeg trives best – bak Macen min i forfatterr­ollen.

Ansikt til ansikt

Forlagssat­singen til tross: Fremdeles lar han seg begeistre mest over selve skrivepros­essen – og det å konstruere en kriminalro­man.

– Å sette sammen flettverke­t av blindspor og løse tråder, legge hele dette puslespill­et, er veldig moro. At det er virkelighe­tstro har alltid vaert min styrke som krimforfat­ter, og det som gamle kolleger setter pris på. Jobben min foregikk på innsiden av politisper­ringene, og dit er det jeg liker å ta med leserne – hvor ikke så mange andre får lov til å bevege seg, sier han:

– Der har jeg møtt mennesker som har vaert utsatt for alvorlig kriminalit­et, og i mange år var det også min jobb å snakke med gjerningsm­ennene. De møtene – å stå ansikt til ansikt med andre menneskers sorg, sinne, fortvilels­e og ofte anger – tar jeg med meg inn i bøkene. Det tror jeg er med å skape en autentisk nerve i historien, som jeg tror leserne mine setter pris på. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway