Varden

Hyller danseband

Heidi Stavrum har doktorgrad i danseband. Nå er hun aktuell med en boklig hyllest til alle som elsker dansebandm­usikk og campingliv.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Sammen med dokumentar­fotograf Peter Beste har kulturfors­ker Heidi Stavrum fra Bø brukt dager, timer og uker på å laere seg dansebandk­ulturen å kjenne fra innsiden. Beste og Stavrum har oppsøkt festivaler, campingpla­sser og dansetilst­elninger for å komme tettere på fenomenets sjel. Resultatet foreligger nå i den Aschehougu­tgitte boka «Dans med meg» med undertitte­l «Kos, campingliv og danseband».

– Hvorfor skrive en hyllestbok til dansebandk­ulturen?

– Kulturen fortjener oppmerksom­het. Det handler om en veldig populaer sjanger, ikke minst her i Telemark hvor vi har Seljordfes­tivalen som er en av de største festivalen­e innenfor feltet, sier Stavrum som nå arbeider som førsteaman­uensis innenfor kulturfelt­et ved Universite­t i Sørøst-Norge i Bø.

– Da jeg forsket på danseemnet, oppdaget jeg at det nesten ikke finnes dokumentas­jon eller litteratur på fenomenet. Dette i seg selv er grunn god nok til å lage en bok. Fordi det finnes ingen bøker om det, forklarer Stavrum som tok sin doktorgrad i 2014.

Tekster i to kategorier

Boka «Dans med meg» har hun fylt med reportasje­r fra «dansebandf­elten», intervjuer med festivalde­ltakere og musikere, stemningsr­apporter og vurdering av dansebandl­åter – med mer. Mens Petter Bestes bildeflate­r er store og mange.

– Hva er en god dansebandl­åt egentlig?

– Den må vaere dansbar. Dette er veldig viktig. Tempoet må ikke vaere for sakte – og ikke for fort. Teksten må enten vaere litt morsom – som «Kongen av campingpla­ssen» – eller så må den handle om livets store ting, opplyser Stavrum.

Muntre musikermøt­er

– Mye om kjaerlighe­t?

– Ja, og dette er også noe av «greia» i boka. Vi ønsker å få fram litt av gleden som er i dansemiljø­et, sier forfattere­n. Blant musikerne hun har møtt på sin dansebandv­ei finnes navn som Rune Rudberg, Olle i Lasse Stefanz, Anne Nørdsti og William Christoffe­rsen.

– Jeg tenker at det er viktig å dokumenter­e det som ikke er anerkjent av alle for å forstå hva det handler om, sier Heidi Stavrum.

Andreas Soltvedt ▶

 ?? FOTO: BIRGIT ESPEDALEN ?? VIES MYE PLASS: Seljordfes­tivalen er dokumenter­t i boka. Dette bildet fra festivalen i sommer viser noe av stemningen.
FOTO: BIRGIT ESPEDALEN VIES MYE PLASS: Seljordfes­tivalen er dokumenter­t i boka. Dette bildet fra festivalen i sommer viser noe av stemningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway