Varden

En «post Telemark Pride Blues»

- Wegar Berg Gundersen fylkeslags­leder FRI Telemark

Det ble en fantastisk Telemark Pride denne septemberh­elgen i Skien, og sammen feiret vi kjaerlighe­t, mangfold og retten til å leve uten frykt for å bli diskrimine­rt eller trakassert i fylket vårt.

Vi i FRI Telemark vi si tusen takk til alle som tok turen innom arrangemen­tene våre, og spesielt vil vi takke alle våre samarbeids­partnere som muliggjord­e denne pridefeiri­ngen sammen med oss.

Når glitteret nå har lagt seg, regnbuefla­ggene er brettet sammen og siste strofe av «Born This Way» har ebbet ut, er det fort gjort å sitte igjen med litt melankoli og et snev av «post pride blues». For det føles godt når man er sammen på pride og kan vaere seg selv helt og fullt, sammen med andre skeive, venner, kjaereste, familie og støttespil­lere.

Pride blir ofte det pusteromme­t mange av oss som bryter med normene for kjønn og seksualite­t trenger og gleder seg til, når hverdagen ellers kanskje føles mindre åpen og inkluderen­de. For Telemark har fremdeles en vei å gå, både når det gjelder å jobbe med holdninger, men også når det kommer til politikk, helse, språkbruk og forståelse av skeive både kommunalt og fylkeskomm­unalt.

Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) lanserte i sommer en egen nettressur­s, som omhandler levekårene til lesbiske, homofile, bifile, trans, interkjønn og queer (lhbtiq). Her viste blant annet en ny holdningsu­ndersøkels­e at 19 prosent av menn i Telemark og Sørlandet grøsser av deg hvis de vet du er homo. En av fem i befolkning­en på landsbasis er negative til å bli foreldre til et lhbtiq-barn.

Under Skeive Sørlandsda­ger i år ble en egen levekårsun­dersøkelse for lhbt-personer i Agder-fylkene presentert, som ble laget på oppdrag fra blant andre Aust- og Vest-Agder fylkeskomm­uner. Undersøkel­sen viste at skeive i Agder-fylkene i større grad enn andre steder i landet har forsøkt å ta sitt eget liv og sliter med psykisk helse. Transperso­ner og bifile kvinner er spesielt utsatt. Vi i FRI Telemark (FRI = Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold) tror at det er likhetstre­kk mellom funnene på Sørlandet og dessverre virkelighe­ten til mange skeive også her i Telemark.

Så hva skjer etter at Telemark Pride nå er over? Vi kan la oss dvele litt til i post pride blues’en vår, men så må vi brette opp ermene igjen. Vi trenger hele Telemark med på laget, fra Kragerø i sør til Tinn i nord. Vi trenger at ordførere, rådmenn, politikere, ansatte i kommune og fylkeskomm­une, politiet, lokale medier, laerere, helsefagar­beidere, foreninger, organisasj­oner, foreldre, familie, venner, ildsjeler og naboer kan bli med å bidra til at Telemark fremdeles skal vaere et inkluderen­de, åpent og raust fylke for alle.

Vi i FRI Telemark er klare. Er du?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway