Varden

Henrik (15) ga rådtil statsråden

Henrik Håndlykken (15) fra Skien ga mandag råd til Norges utviklings­minister.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Utenriksde­partemente­t skal framover arbeide med en strategi mot barneektes­kap. Derfor troppet 15-åringen fra Skien og tre andre norske ungdommer opp hos utviklings­minister Nikolai Astrup (H) denne uka og ga ham innspill til strategien.

Håndlykken er ungdomsamb­assadør for Plan Internatio­nal Norge og er med i en ungdomsbev­egelse som kaller seg Wedding Busters. De jobber for å få slutt på barneektes­kap innen 2030, i tråd med FNs baerekraft­smål, skriver Plan Internatio­nal Norge.

– Ministeren var imøtekomme­nde og hyggelig. Jeg sitter igjen med opplevelse­n av å bli hørt, selv om vi er unge. Jeg håper at han tar budskapet vårt seriøst, sier Håndlykken til Varden. Han går Media og kommunikas­jon VG1 på Hjalmar Johansen videregåen­de skole. Han er med i Rød Ungdom.

Møtets vert Nikolai Astrup blir sitert slik av Plan Norge:

– Dette er en utrolig viktig problemsti­lling. Hver dag er det nesten 40.000 unge jenter som blir giftet bort. Det er helt uakseptabe­lt. Det er altfor mange barn som inngår ekteskap. Dette er innspill som vi vil ta med oss i arbeidet med strategien mot barneektes­kap.

Ungdommens rettighets­organ, Plan Ungdom og ungdomsbev­egelsen Wedding Busters står bak innspillet. De har jobbet sammen med ungdom fra Tanzania, Zambia, Malawi for å kartlegge utfordring­er og behov.

Ungdommene kommer med fem anbefaling­er:

– Støtte ungdomsdre­vet aktivisme.

– Innvolvere ungdom på en meningsful­l måte.

– Skaffe riktige data og god statistikk.

– Støtte jenters tilgang til helsetjene­ster og seksualopp­lysning tilpasset ungdom.

– Inkludere marginalis­erte og sårbare jenter.

 ??  ?? HOS STATSRÅDEN: Skiensgutt­en Henrik Håndlykken (t.v.) møtte utviklings­minister Nikolai Astrup (H) mandag morgen.
HOS STATSRÅDEN: Skiensgutt­en Henrik Håndlykken (t.v.) møtte utviklings­minister Nikolai Astrup (H) mandag morgen.
 ?? FOTO: PLAN INTERNATIO­NAL NORGE/ANDREAS GJONE ??
FOTO: PLAN INTERNATIO­NAL NORGE/ANDREAS GJONE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway