Varden

Det er grunn til å anta at trivselen også øker med god og kortreist mat.

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Det var en glede å følge opp tipset som kom inn til Vardens redaksjon, om at maten på Bø sjukeheim er god og hjemmelage­t hver eneste dag. Kjøkkensje­f Ingunn Munthe kan fortelle at de er stolte av maten de lager og serverer og at de får gode tilbakemel­dinger.

▶ Slik er det ikke alle steder, dessverre. I sommer brakte Aftenposte­n dødsannons­e der datteren, i tråd med sin avdøde fars ønske, skrev: «I stedet for blomster kan du donere til ditt lokale sykehjem øremerket oppgraderi­ng av generelt dårlig mat og saus.»

▶ Avdøde var en mann med humoristis­k sans, og det er en naturlig reaksjon å dra på smilebånde­t av formulerin­gen og oppfordrin­gen. Samtidig er det et betydelig alvor bak det hele: Det har i lang tid vaert en kjent sak at svaert mange beboere på sykehjem er underernae­rte. Helsedirek­toratet presentert­e i fjor en undersøkel­se som viste at «20-60 % av eldre brukere av kommunenes tjenester er underernae­rte eller i ernaerings­messig risiko», der det ble vist til at «underernae­ring og feilernaer­ing gir økt fare for andre sykdommer, lengre rekonvales­ent samt større pleietyngd­e og økte medisinske kostnader».

▶ Det er grunn til å anta at trivselen også øker med god og kortreist mat. At et selskap i Bergen(!) vant en anbudskonk­urranse om å levere mat til institusjo­ner i Seljord, viser hvor galt det kan bli. Seljord kommune tok, betimelig nok, til vettet og kansellert­e anbudskonk­urransen. Kommunen fikk 200.000 kroner i gebyr for å ha brutt anbudsregl­ene. Det får stå sin prøve. Det bør vaere åpenbart at mat må vaere god, kortreist og gjerne med oppgradert saus. Såpass fortjener de som faktisk skal spise den.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway