Varden

Tviler på bomstopp innen 2023

Hvem skal betale for veiene våre? Én kaller det gambling, en annen ber folk flest stikke fingeren i jorda.

- ▶ SKIEN ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Tidligere denne uka var fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) klar i sin tale til Varden. – Bommene skal skrus ned i 2023.

Senterpart­iets Terje RiisJohans­en trodde nesten ikke det han så. Umiddelbar­t skrev han ned ett spørsmål han vil ha svar på fra Løkslid i neste fylkesutva­lg. «Uten bompengein­ntekter vil det ikke vaere mulig å finansiere veiprosjek­tene fra blant annet Skyggestei­n til Porsgrunn og over Herøya i Porsgrunn. Hvilke politiske vedtak mener fylkesordf­øreren ligger til grunn for denne konklusjon­en?»

Kan ikke konkludere

– Hva tror du han svarer?

– Helt oppriktig så er jeg veldig spent selv. Jeg skjønner ikke så mye av dette. Av erfaring så vet vi jo at om vi skal vente på statlige midler, så må vi vente i mange år. Da må også folk stå i kø i mange år til, sier Riis-Johansen.

– Det er ren gambling å vente på penger fra staten og at de skal ordne opp for oss, legger han til.

Han mener nevnte strekninge­r som fra Skyggestei­n videre til Kjørbekk, og spesielt traseen over Herøya er overmoden for utbedring.

– Det er jo rart å bruke mye penger på vei, slik som vi gjør nå, og så bare flytte på køen til et sted hvor en annen vei ikke er bra nok.

– Uansett om vi er for eller mot å få fortgang på veiutbyggi­ngen i Grenland, så må vi ha skikkelige prosesser. Det er fire kommuner og én fylkeskomm­une som sammen skal beslutte hvor mye vei vi skal bygge etter 2023. Da kan vi ikke konkludere, slik fylkesordf­øreren nå gjør, før vi har diskutert oss enige i Grenland, sier Terje RiisJohans­en.

Grenland fra innsiden

Nestleder i Fremskritt­spartiet i Vestfold og Telemark, Thorleif Fluer Vikre, synes det er gode nyheter Løkslid kommer med når han sier at bommene forsvinner om fem år.

– Men det er jo helt motsatt av hva de tidligere har argumenter­t for. For noen år siden så kunne jo ikke bommene komme fort nok opp.

Fluer Vikre er spent på hva som blir realiteten de neste årene om det blir bommer eller ei. Han er imidlertid klar på at store ønskete og til dels planlagte prosjekter som gassveien og forlengels­e fra Geiterygge­n ned mot Menstad, må holdes i.

– Hvem skal betale for dette om ikke det blir bomfinansi­ert? – Det kan kommune, fylke og staten gjøre sammen. Regjeringe­n har økt samferdsel­sbudsjette­ne betrakteli­g de siste årene, så det finnes penger. Men vi må stikke fingeren i jorda og slutte å lage Rolls-Royce-konsepter. Vi trenger jo ikke å se Grenland fra innsiden, sier Fluer Vikre og hinter til tunnelen mot Hovenga i Porsgrunn til flere hundre millioner.

Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid sier bommene skal skrus av fordi pengene for bypakke 1 er innbetalt i 2023.

– Arbeidet med og innholdet av ny byvekstavt­ale holder vi politikere på med nå, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BETALE SELV: Terje Riis-Johansen mener bommene må stå om man skal få til å finansiere nye veiprosjek­ter.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BETALE SELV: Terje Riis-Johansen mener bommene må stå om man skal få til å finansiere nye veiprosjek­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway