Varden

Advokaten leste opp lang liste med feil

Advokat Per Gustav Lilleaasen la ikke fingrene mellom da han beskrev regningene for Brevik Oppvekstse­nter fra det islandske konsulents­elskapet.

- ▶ SKIEN

Det var nesten så støvføyken sto da advokat Lilleaasen ramset opp søyler, heiser og redningsve­ier. Bare for å nevne et fåtall av punktene på listen. Og den er lang.

Det ble nesten litt koselig da han forsøkte seg på litt språkoppkl­aring. – Søylur? Det er søyler ikke sant? Han smilte litt usikkert bort på islendinge­ne på andre siden av lokalet som satt der like gravalvorl­ig og nikket knapt.

– Jo, det er vel det det betyr, sa han og fortsatte inn i krokene til Brevik Oppvekstse­nter der han satt søkelyset på dimensjone­r ved baerekonst­ruksjoner, vinduer på feil sted og rømningsve­ier som tilsynelat­ende hadde rømt fra prosjektet.

Hva skjedde underveis?

Vi har kommet til dag fire av den planlagt tre uker lange rettssaken og tidsplanen har sprukket.

Fastprisav­talen. Retteavtal­en. 2016-avtalen. Lilleaasen som represente­rer Porsgrunn kommune poengterer. Islendinge­ne fra Vso Consulting har tidvis små smil i munnviken. De krever Porsgrunn kommune for seks millioner kroner.

– Nei, sier kommunen. De hevder timene islendinge­ne har fakturert dreier seg om retting av egne feil.

Men Lilleaasen nevner ikke at prosjektet i utgangspun­ktet skulle ha kostet 40 millioner kroner og endte på 200. En god del prosjekten­dringer må vel ha skjedd underveis?

Hvorfor fortsatte de?

Det kunne blitt tre rettssaker ut av byggingen av Brevik Oppvekstse­nter som består av barnehage, barneskole og idrettshal­l. Arkitektfi­rmaet som vant arkitektko­nkurransen fikk fyken, men kommunen klarte å få til et forlik. Likeledes entreprenø­rbedriften Kruse Smith klarte de å komme til enighet med, men ikke med det islandske konsulents­elskapet som kom inn helt fra begynnelse­n av prosjektet i 2012.

Ifølge Lilleaasen forsto ikke mennene på andre siden av havet avtalen, og da de skulle rette feil, førte det bare til nye feil.

Forsinket og fordyret

På den ene vektskålen ligger en regning på seks millioner som islendinge­ne avviser har med retting å gjøre. De leverte konsulentt­jenester til et prosjekt som vokste og endret seg i løpet av disse seks årene, og ønsket var kreative og fleksible løsninger.

På den endre skålen ligger en omfattende liste med feil, mangler og svakheter som forsinket og fordyret prosjektet.

Porsgrunn kommune stiller med over 20 vitner i denne saken. Vitnemålet til Tor Entreprenø­r og Kragerø Elektriske vil nok vaere blant de viktigste. Islendinge­ne har ikke med seg fullt så mange, men et sted mellom 20 og 30 vitner skal forklare seg om søyler, handikapto­alett og trappehus.

Den første uka går med til innledning­sforedrag hvor partene naermest har gjort en sport ut av å avbryte hverandre og be om klargjørin­g av anførsler.

– Vi blir aldri ferdig, sa en oppgitt dommer Kristin BarthLarse­n halvveis ut i dag fire.

▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? PAUSE: Terje Lundby Michaelsen (t.v.), advokat for Vso, Per Gustav Lilleaasen, advokat for Porsgrunn, Morten Ødegaard, Porsgrunn kommune og Reidar Lunde, advokat for Porsgrunn.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN PAUSE: Terje Lundby Michaelsen (t.v.), advokat for Vso, Per Gustav Lilleaasen, advokat for Porsgrunn, Morten Ødegaard, Porsgrunn kommune og Reidar Lunde, advokat for Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway