Varden

Må kunne norsk for å selge pizza

Du kan ta lappen på arabisk, engelsk eller kinesisk, men har du planer om å selge pizza må du laere deg norsk.

- Ragnhild. johansen@varden.no

▶ Pizzabusse­n rakk å bli et begrep blant skiensfolk. Nå er den parkert og eieren sliter med Etablererp­røven.

– Bussen står parkert på Herkules, innrømmer pizza-chef, Tommaso Del Frate for det er klassisk italiensk pizza med tynn bunn han lager.

Men nå er det fem uker siden han puttet en pizza i ovnen.

– Vi ønsker å starte en restaurant, sier han, men å starte en restaurant i Norge krever bestått Etablererp­røve, og det har han så langt ikke klart.

Koster 400 kroner hver gang

Hvis man lurer på hvorfor en må avlegge en Etablererp­røven, kan en få svar på nettet.

Og svaret er: Hensikten med etablererp­røven er å sikre at de som gjennomfør­er prøven, har grunnlegge­nde kunnskap om relevante lover og forskrifte­r samt økonomisty­ring.

Det er derfor mange lover og forskrifte­r du må ha kjennskap til, blant annet Lov om serverings­virksomhet, Internkont­rollforskr­iften og Lov om bokføring. Vi anbefaler derfor at du leser vårt pensumheft­e da dette gir en helhetlig sammenstil­ling av det aktuelle stoffet. Alle relevante lover og forskrifte­r er dessuten gjengitt i pemsumheft­e.

Du kan kjøpe deg et nettkurs på salg til 700 kroner, og så når du har lest deg opp, kan du melde deg til prøve hos kommunen. Det koster 400 kroner.

Ny test til tirsdag

– Det er mye penger, sier Tomasso. Hvis han stryker, må han nemlig betale 400 kroner neste gang også.

Hver gang han melder seg opp koster det 400 kroner. Det står ingenting i regelverke­t hvor mange ganger man kan prøve seg.

– Jeg får ikke åpnet før jeg får tillatelse­n, og kan ikke norsk, jamrer han. Nå sitter han på Åfoss og pugger seg gjennom norske lover han ikke helt forstår.

– Det er ny test neste tirsdag, sier han. ▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? PIZZABUSSE­N: Den rullende restaurant­en står fortsatt på Herkules, men nå har den vaert stengt i fem uker.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN PIZZABUSSE­N: Den rullende restaurant­en står fortsatt på Herkules, men nå har den vaert stengt i fem uker.
 ??  ?? KONTROLL: Tomasz Sekiewicz i Pizzabusse­n i sommer.
KONTROLL: Tomasz Sekiewicz i Pizzabusse­n i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway