Varden

Solberg fridde, men Hareide er lei Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide burde ha sondert muligheten­e med dagens regjering før han pekte på en mindretall­sregjering, mener statsminis­ter Erna Solberg (H).

- ▶ Bibiana Piene, NTB

Hareide selv er ikke i tvil om at han har valgt rett vei.

– Det er ikke Høyre som er problemet. Det er Fremskritt­spartiet, sier han.

– Når vi snakker om et regjerings­samarbeid, snakker vi også om en retning for landet. Men for meg er det veldig vanskelig å skulle sitte sammen med Frp og velge den samme retningen. Der kjenner jeg ikke minst på et sterkt verdifelle­sskap med Senterpart­iet, sier KrF-lederen, som mener at det eneste realistisk­e sentrumsal­ternativet i dagens politiske landskap, er en regjering bestående av Ap, Sp og KrF.

– Grønnere gress

– Hvis de først bestemmer seg for at de vil gå i regjering, så kunne de jo ha startet med denne regjeringe­n og sett hva de kunne få til, mener Erna Solberg, som torsdag møtte journalist­er i Vandrehall­en etter å ha holdt sitt innlegg i Stortinget­s trontalede­batt.

Hareides nye veivalg for KrF handler ikke om hennes relasjon til Hareide, men om politiske saker, mener hun.

– Men det er forskjell på et utprøvd alternativ og et ikke utprøvd alternativ. Dette handler om at gresset kanskje ser grønnere ut på andre siden, men at det kanskje vil vise seg at gjennomsla­gene ikke er så store, sier hun.

– Det vi kan tilby, er en flertallsr­egjering hvor deres saker er sikret gjennomsla­g uten nye kompromiss­er i Stortinget, framholder statsminis­teren.

Valgturné

Hareide og KrF-nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som begge er uenige i Hareides veivalg, startet torsdag en valgturné til en rekke av partiets fylkeslag. Først ut er Vennesla.

Et av Hareides kanskje viktigste argumenter blir muligens den ekstraordi­naere pågangen av nye medlemmer etter at han kunngjorde sin venstredre­ining. Siden fredag har KrF fått over 1.000 nye medlemmer, mens bare 85 har meldt seg ut.

Hareide gjentar samtidig at han rent prinsipiel­t ikke vil ha noe problem med å sitte i regjering med Frp, dersom det skulle bli utfallet av det ekstraordi­naere landsmøtet i november.

Retorikk

Men han innrømmer at Frpretorik­k som imam-sleiking og hans egen manglende ryggrad, har spilt inn på hans personlige retningsva­lg.

– Dette går på samtaler vi ønsker å ha i det offentlige rom. Jeg kan ikke se at (Frp-leder) Siv Jensen har korrigert dette, sier han.

 ??  ?? VANSKELIG Å BE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) fridde til KrF i trontalede­batten i Stortinget torsdag. Men partileder
VANSKELIG Å BE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) fridde til KrF i trontalede­batten i Stortinget torsdag. Men partileder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway