Varden

Ønsker at nordmenn må fåflere barn

- ▶ Bibiana Piene, NTB

Regjeringe­n vil se på tiltak som kan inspirere nordmenn til å få flere barn, varsler statsminis­ter Erna Solberg (H).

– Vi skal se på hvilke muligheter vi har til å stimulere flere til å få flere barn, sa Solberg da hun holdt sitt innlegg på dag to i Stortinget­s trontalede­batt torsdag.

Der pekte hun på at demografis­ke endringer i befolkning­en, med andre ord flere eldre, vil kreve mer av budsjettve­ksten framover.

Lissepasni­ng til KrF

– Redusert fruktbarhe­t i befolkning­en forsterker dette problemet, sa Solberg.

Uttalelsen var muligens en lissepasni­ng til KrF, som har familiepol­itikk og barnerefor­m på topp av sin politiske agenda. KrF skal om en knapp måned bestemme seg for om de skal samarbeide med høyre- eller venstresid­en på Stortinget.

– Jeg er glad for at statsminis­teren tar opp dette problemet, sa Hareide i sin replikk til Solberg.

Høyre-nestor Kåre Willoch tok også opp problemet med nedgangen i fødselstal­lene da han nylig markerte sin 90-årsdag.

–Stolt

– Dere må etablere en situasjon som er slik at folk ikke blir fattigere når de får barn. Det er det som er problemet i dag. Vaer snille og gjør noe med dette, sa Willoch.

Solberg peker på at det er

mange årsaker til at tallet på fødsler går ned, blant annet eldre førstegang­sfødende. Det kan henge sammen med at folk finner den de vil ha barn med, senere i livet, tror hun.

– Men regjeringe­n er ikke opptatt av å finne ektefelle til folk. Det må de klare selv, sa statsminis­teren og høstet latter i salen.

I talen listet hun også opp regjeringe­ns seks prioritert­e områder, deriblant arbeidsliv, klima og inkluderin­g, og viste til framgang på flere områder, som mindre lønnsforsk­jell mellom kvinner og menn, kutt i klimautsli­pp og flere unge som fullfører utdanning.

– Dette er jeg stolt av. Dette er en villet utvikling, sa Solberg

Grillet om politi

Ap-leder Jonas Gahr Støre var derimot mer opptatt av hva regjeringe­n vil gjøre for å løse krisen i politiet. Elleve av tolv politidist­rikter melder om problemer etter politirefo­rmen, saker hoper seg opp, og grove voldshandl­inger blir liggende så lenge at de ikke kan behandles, påpeker Ap-lederen.

– Det er ikke så negativt som opposisjon­en maler det som. Responstid­en har gått ned, repliserte Solberg.

– Folk sier jo at de ser mer politi. De sier at de er fornøyd med politiet. Men vi er ikke fornøyd der vi står, og det har vi gitt klar beskjed om til politiet, føyde hun til.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BESKJED: Høyre-nestor Kåre Willoch tok opp situasjone­n til familier med små barn da han feiret 90-årsdagen. – Vaer snille og gjør noe med dette, sa Willoch, her i samtale med statsminis­teren.
FOTO: NTB SCANPIX BESKJED: Høyre-nestor Kåre Willoch tok opp situasjone­n til familier med små barn da han feiret 90-årsdagen. – Vaer snille og gjør noe med dette, sa Willoch, her i samtale med statsminis­teren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway