Varden

– Hackerangr­ep fra en pariastat

NATO betegner de russiske hackerangr­epene som meningsløs­e.

- ▶ Johan Falnes, NTB

Torsdag ble forsvarsmi­nistrene i NATO brifet om de russiske dataangrep­ene, opplyser NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g. – De har rammet mennesker i mange land, inkludert i Russland, og forårsaket enorme økonomiske tap. Storbritan­nia hevder Russland står back hackingen av Verdens antidoping­byrå (WADA), spredninge­n av gisselviru­set Bad Rabbit, som rammet flere flyplasser, hackingen av Demokraten­es partiappar­at i USA og tyveri av eposter fra en TV-kanal i Storbritan­nia.

– Dette er ikke en stormakts handlinger, det er handlingen­e til en pariastat. Vi vil fortsette å samarbeide med våre allierte for å isolere russerne, slik at de forstår at de ikke kan fortsette å oppføre seg på denne måten, sa Storbritan­nias forsvarsmi­nister Gavin Williamson på vei inn til torsdagens NATO-møte. Han gjør det klart at NATOs medlemslan­d vil fortsette å offentligg­jøre opplysning­er om russernes dataangrep.

– Det vi har sett, er vilkårlige og hensynsløs­e angrep på institusjo­ner og organisasj­oner som faktisk ikke har noen militaer verdi.

Nederlands­k etterretni­ng mener å ha avslørt russiske planer om å gjennomfør­e et dataangrep mot Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i april, opplyser Nederlands forsvarsmi­nister Ank Bijleveld.

 ?? FOTO: AP, NTB SCANPIX ?? NATO-MØTE: USAs forsvarsmi­nister Jim Mattis og NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g i Brussel. NATO vil fortelle verden om alle russisk hacking heretter.
FOTO: AP, NTB SCANPIX NATO-MØTE: USAs forsvarsmi­nister Jim Mattis og NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g i Brussel. NATO vil fortelle verden om alle russisk hacking heretter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway