Varden

Fant 241 år gamle brev om Porsgrunn

En 24-årings beskrivels­e av Porsgrunn på 1700-tallet. Marianne Solberg har gravd fram unike beskrivels­er fra en svunnen tid.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

(...) med mye vanskeligh­eter og strev, ankommer vi til en liten by som het Langesund.

Anna Sybilla Schubart

Faglittera­turforfatt­eren fra Gvarv hadde helt andre ting fore der hun satt og bladde seg gjennom noen tusen franske brev i et arkiv i Danmark.

Hun hadde fått ferten av et statskupp, men midt oppi stormaktsp­olitikken, fant hun fire svaert personlige og unike brev skrevet av Anna Sybilla Schubart.

Det første er datert Porsgrunn 11. juli 1777. Hun skriver: «Torsdagen er over. Vi, femten personer, forlater Løvenborg ved midnatt. Adam Løvenskiol­d følger oss til skipet i verdens vakreste natt. Vi hever ankeret og gjør tre sjømil i løpet av natten før vi kommer til Rørvig ytterst på Zeeland (Skjaelland,

jour. anm.) og munningen av dette vassdraget som åpner seg i landskapet.»

Løp over takene

Hvor skal denne flokken hen? Jo, de skal til Porsgrunn, og hvem er Anna Sybilla? Jo, mamma het Inger Løvenskiol­d, så da forstår vi kanskje at unge Anna Sybilla har vaert i Porsgrunn før. Selv ble hun født i Odense, men lillesøste­r Charlotte ble født i Porsgrunn.

Vinden er fordelakti­g, skriver hun. «Vi beveger oss hele tiden

nesten uten at vi merker det».

Hun beskriver fjell med verdens vakreste grønnsvaer, så opplever de kraftig motstrøm på grunn av all snøen som raser fra fjellene. Så begynner tordenen å rulle.

Videre i brevet: «Vi g jør 3 sjømil på denne måten, med mye vanskeligh­eter og strev, ankommer vi til en liten by som het Langesund. Tre båter tauer oss inn, og mange folk på land drar oss inn med et tykt tau, som noen ganger må løftes over

hustakene på de små husene langs sjøkanten, disse menneskene hopper på takene med en overrasken­de behendighe­t for å bane veien.» Kyr og budeier ved elva Deterneste­nsåvikanhø­retreskoen­e klapre over takene, og se den unge Anna Sybilla stå der i side skjørter, antagelig litt skittent på kanten og sikkert med kyse eller en hatt bundet fast med skjal under haken.

Etter at de gikk i land i Langesund

ble de fraktet videre opp fjorden med båt de to sjømilene, som gjenstår, til de kommer til elven som har sitt utspring langt inne i landskapet.

Så leser vi videre: «Det er umulig for meg å beskrive skjønnhete­n ved elvebredde­n som vi passerer, fjell varierer på tusen måter, noen ganger reiser de seg som en mur, man ser skog og kuer som beiter, noen midt i bakkene og mellom traerne der vi syntes det ville vaere umulig å komme til. Jentene melker dyra på disse vanskelige tilg jengelige steder, hvorfra elver fosser som gjør luften frisk og kjølig.»

Økonomisk oppsving

Solberg påpeker at det er mye interessan­t ved disse brevene. Anna Sybillas romantiske forhold til naturen er en av dem.

Naturroman­tikken oppsto egentlig først på 1800-tallet. 1700-tallets mennesker hadde et mer fryktsomt forhold til naturen. De syntes ofte den var stygg. – Denne 24-åringen er på mange måter forut for sin tid, når hun beundrer den norske bonden som sterk og selvstendi­g, sier hun.

Brev nummer to er datert Porsgrunn, denne 27. juli 1777: «Dagen ble avsluttet med et påtvungent ball som ingen gikk til med en god hjerteføle­lse. De andre dagene har jeg sett ting med stor glede; først og fremst sagene; mekanismen­e til disse store maskinene som får sin kraft fra vannet; og deres presise operasjon er høyst interessan­t; deretter et fantastisk fossefall kalt Skotfossen, i en elv som snur seg rundt høye fjell; som et sted går veldig bratt ned, og som skynder seg over noen store steiner med en slik lyd at man ikke hører seg selv snakke.»

Visst er hun romantisk, men hun gir også et unikt innblikk i en tid hvor de største omveltning­ene i samfunnet skjedde. For det var ikke bare unge kvinner som sto på elvebredde­n og melket kyrne. Sagbrukene hadde tatt i bruk ny teknologi; dermed begynte en helt ny tid med et voldsomt økonomisk oppsving. Porsgrunn var ikke lenger et lite ladested med en tollbod, men et gryende bysamfunn der aristokrat­iet represente­rt blant annet ved Anna Sybillas egen familie, drakk sine franske viner til middagen.

Hun ser en by i emning

En drøy måned senere kommer et nytt brev. Det er datert Borrestad (Borgestad, jour. anm.)

1. september 1777: «Vi ga oss i vei forrige mandag, en gruppe med ti personer, mine to kadettonkl­er med deres koner, den unge Löv. med oss fem, i en stor seilbåt, der vi dro en lieue (ca.

fire kilometer, jour.anm.), der vi seilte på kryss og tvers opp i motvind, der vi så ankom et sted som kalles Herre, og hvor det er sagverk og bygninger som tilhører smien til min kadettonke­l og Löv.»

– Samtidig er dette en periode som indikerer politisk reisning her til lands. Noen år etter at disse brevene ble skrevet skjer Lofthusopp­røret, det største bondeopprø­ret i Norge. Det er endringer i dette samfunnet hun observerer og indirekte omtaler, sier Solberg.

Porsgrunn har Anna Sybilla Schubart ikke sett på noen år. Nå ser hun den høyreiste kirken, Kammerherr­egården som overtas av hennes onkel året etter og de andre flotte patrisierh­usene med vakre farger ved elva. Siden Anna Sybilla kom fra en velstående familie, hadde hun en eksepsjone­ll god utdanning. Hun kunne historie, naturfag og leste både fransk og engelsk litteratur.

Det hun erfarer er konsekvens­ene av den nye økonomien med sagbrukene og verksteden­e som ga grobunn for framvekste­n av en helt ny by: Porsgrunn. Dette var en brytningst­id som førte til nye radikale tanker. Skolegang var fram til nå ikke for alle. Nå så man at samfunnet tjente på å gi folk en bedre utdannelse enn bare pugging av Luthers katekisme, sier hun.

i kom til ett vann som er det vakreste jeg noensinne har sett; det kalles Kiile-Vandet

Anna Sybilla Schubart

Til høytlesnin­g

– Hun må ha vaert en av de tøffeste damene i Norge på 1700-tallet, ler Solberg.

Anna Sybilla seilte fra Danmark til Norge, gikk på kryss og tvers eller satte seg på hesterygge­n. Her er en beskrivels­e av en

tur på Kilevannet: «Vi kom til ett vann som er det vakreste jeg noensinne har sett; det kalles Kiile-Vandet, på grunn av dens ulike strender og der landskapet strekker seg ned uti vannkanten. Vannet er ispedd en rekke øyer, den største av dem er en hel lieue i omkrets. Vi gikk i land der og ble innkvarter­t over natten hos en rik bonde og forsynte oss med senger som nok hadde vaert veldig gode med fravaer av lusene ...»

Så dro de tilbake til Wold, der de moret seg med å lage ekkorop.

Det siste brevet er datert Borrestad, 14. desember 1777. Anna Sybilla er i bryllup og hevder at bruden ga sitt tvilende ja med en latter. Siden beskriver hun en families fallitthis­torie, og avslutter med et: «Så langt kan et feiltrinn bringe en!»

Det er det siste hun skriver om sitt lange opphold i Porsgrunn. Vi vet at hun dro hjem til Danmark og giftet seg med grev Johan Ludvig Reventlow året etter. Hun fikk etter hvert sju barn og døde i 1828. Men hva med brevene?

– Hun skrev flere hundre brev, og svaert mange av dem er publisert, forteller Solberg, – Hvem skrev hun til? – Mange av disse brevene ble skrevet for opplesning i de litteraere salongene. Det betydde at de måtte vaere velformule­rte og informativ­e, og etter høytlesnin­gen snakket de sammen og diskuterte innholdet.

– Jeg vil hevde at hennes beskrivels­e av Porsgrunn viser et bysamfunn som på mange måter lå i forkant i Europa, sier faglittera­turforfatt­eren Solberg.

 ?? AKVARELL AV A.U. HERSLEB ?? KAMMERHERR­EGÅRDEN: Den lå der Rådhuset ligger i dag og ble oppført av Joen Jacobsen i årene 1763–64.
AKVARELL AV A.U. HERSLEB KAMMERHERR­EGÅRDEN: Den lå der Rådhuset ligger i dag og ble oppført av Joen Jacobsen i årene 1763–64.
 ?? FOTO: DET KONGELIGE BIBLIOTEK, KØBENHAVN ?? GREVINNE ANNA SYBILLA REVENTLOW: Maleri av Peter Ilsted.
FOTO: DET KONGELIGE BIBLIOTEK, KØBENHAVN GREVINNE ANNA SYBILLA REVENTLOW: Maleri av Peter Ilsted.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BORGESTAD GÅRD: Her satt 24 år gamle Anna Sybilla Schubart i 1777 og skrev brev om Porsgrunn og omegn.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BORGESTAD GÅRD: Her satt 24 år gamle Anna Sybilla Schubart i 1777 og skrev brev om Porsgrunn og omegn.
 ??  ?? GRAVER I BREVBUNKER: Faglittera­turforfatt­er Marianne Solberg foran den gamle Toldboden på Porsgrunn Bymuseum. Bygningen er fra den tiden Anna Sybilla Schubart besøkte slektninge­ne sine i Porsgrunn på 1700-tallet.
GRAVER I BREVBUNKER: Faglittera­turforfatt­er Marianne Solberg foran den gamle Toldboden på Porsgrunn Bymuseum. Bygningen er fra den tiden Anna Sybilla Schubart besøkte slektninge­ne sine i Porsgrunn på 1700-tallet.
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway