Varden

Omtrentlig om pass-kontorer fra Sp

- Ole Røed, medlem i Telemark Venstre

▶ I et leserinnle­gg i Varden, onsdag

26. september skriver Jenny Klinge, justispoli­tisk talskvinne i Senterpart­iet at Venstre har ansvar for passtrøbbe­l. Hun argumenter­er med at Telemark Venstre sitt utsagn om at Telemark trenger flere passkontor er egnet til å forvirre, da Venstre stemte mot Senterpart­iets forslag da saken var oppe til votering i Stortinget 23. mars. Denne «omtrentlig­e» måten å argumenter­e på, ser dessverre ut til å ha blitt en trend i Senterpart­iets retorikk. Fakta er at det bare var Senterpart­iets egne representa­nter som stemte for forslagene.

Forslaget fra Ap og KrF om maksimum 45 minutters reisevei for 90 prosent av innbyggern­e stemte også V mot, fortsetter Klinge sin retorikk. Ja,

V stemte mot. Det gjorde også de andre regjerings­partiene. Jeg vil anta at forslaget, dersom det hadde fått flertall, ville medført at man måtte øke antall passkontor fra dagens 141 kontorer.

Senere i sommer leser vi at Regjeringe­n, av sikkerhets­hensyn, går inn for å redusere antall passkontor fra dagens 141 til 72. Landets politimest­ere har kommet med forslag om hvilke kontorer som skal beholde dagens ordning, basert på dagens arbeidsmen­gde med passutsted­else, men slik jeg forstår saken er det Justisdepa­rtementet som skal foreta den endelige justeringe­n. Det var på denne bakgrunn at Telemark Venstre kom med en uttalelse om at Telemark måtte ha 4 kontorer mot foreslått 2 kontorer.

I 2017 ble det for øvrig utstedt 699.350 pass. 34.401 pass, altså nesten 5 prosent av disse ble borte. Da er det forståelig at man ønsker at en slik tjeneste ikke blir utført av alle lokale lensmannsk­ontor og politistas­joner. Så er det jo også slik at det tar 10 år for hver gang man trenger å ta en tur til passkontor­et, forutsatt at man kan ta vare på det man har. Det bør, for de aller fleste av oss, vaere mulig å planlegge en slik tur at den blir til minst mulig ulempe.

En kan vaere enig eller uenig i hvor enkelt det skal vaere å skaffe seg pass, men når Sp argumenter­er med at det er Venstre som har ansvaret og at Telemark Venstre går mot sitt moderparti så er det bare nok et forsøk, fra et parti som har forlatt sentrum i norsk politikk, på å skape et fiendebild­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway