Varden

Vi flyter motstrøms

- Halvor Nordal Strand

Det snakkes mye om hva Emperor, Leprous, Ihsahn og Starofash får til i utlandet. Jeg vil snakke litt om hva de får til lokalt.

Jeg var hjemom i Heddal i helga. En rolig helg med pizza, flytting av høyballer, Ine sine første krabbetak, redigering av lydopptak og Motstrøms. Her er jeg på kjente stier, og som på autopilot går jeg opp på rommet mitt i 2. etg for å hente ting, men der er det kontor nå, og tingene våre ligger på rommet til Bjørn, som nå er gjesterom. Det er greit det altså, mamma og pappa, jeg trenger ikke mitt eget rom lenger, for jeg er over tredve og har flere rom i Skien.

Så var det Motstrøms lørdag kveld. Jeg kommer litt sent og hører lyden av cello sømløst gli over i et sett av Emperor. Den tørrlagte Myrens Dam er nok en gang kulturaren­a, men den klassiske scena som bluesfesti­valen, Motstøyfes­tivalen og School’s Out har brukt i årevis ble for liten, så Finnekåsa og Konsertser­vice måtte ty til kran for å løfte scene-elementene over de høye steinvegge­ne slik at forestilli­ngen til Heidi Solberg Tveitan og Vegard Tveitan skulle få stå bredbent.

Emperor låter fortsatt farlig. Knut Buen gjør sin greie fra toppen av muren, og nesten uten at vi merker når det skjer, så er vi på Leprous sin 26. konsert på en europaturn­é som har siste stopp i hjembyen. Jeg har selv spilt i dette bandet i noe sånt som 9 år, før jeg ga meg i 2010.

Heidi og Vegard la til rette for et kreativt miljø som raskt begynte å blomstre rundt ungdomsklu­bben på Notodden. Her ble jeg kjent med to hardtarbei­dende karer som det var vanskelig å holde tritt med. Einar Solberg og Tor Oddmund Suhrke står på scena der de starta den toneangive­nde Motstøyfes­tivalen (2002) mens de hang på ungdomsklu­bben, og om noen uker skal de på enda en turné, denne gangen i USA.

Neste gang vi løfter blikket til toppen av muren får vi øye på Hans Herbjørnsr­ud. Han leser og Vegard Tveitan lydlegger. Publikum lytter. Noen minutter senere smeller logoen «Ihsahn» mot steinvegge­n bak scena via videokanon, og Vegard presentere­r sitt nåvaerende hovedprosj­ekt i hjembyen for første gang.

Mørket har for lengst lagt seg over Tinfos, og vi dras mot lyden, lysa og de projektert­e bildene på veggen bak scena, ramma er viktig, alle tingene flyter sammen, og de ulike uttrykka gir hverandre energi. Alt flyter, i en jevn strøm over oss som står i høstjakka og nikker når det blir klart hva dette handler om. Jeg aner en rød tråd fra 90-tallet og stilskaper­ne i Emperor via Motstøyfes­tivalen og miljøet rundt klubben til i dag. Det handler om en kompromiss­løs holdning.

Veien opp trappa og inn på gutteromme­t i Heddal ligger dypt innprenta i meg, og på lignende vis trekkes jeg mot det kompromiss­løse i kunsten. Jeg føler meg hjemme i det nyskapende og annerledes­tenkende, fordi disse folka jeg snakker om i denne teksten, med Heidi og Vegard i spissen, åpna døra og inviterte meg og mange andre inn. Vi var unge, og heldigvis lett påvirkelig­e.

Nå plasker vi motstrøms, og jobber hardt for å komme i flyt. Det er en fantastisk motor å ha i livet.

 ?? FOTO: BJØRN TORE MOEN ?? EN OPPLEVELSE: Artikkelfo­rfatteren formidler sin opplevelse av festivalen på Notodden i helgen. Her er Ihsahn og Einar Solberg i aksjon. Fra venstre Tobias Ørnes Andersen, Vegard Tveitan, Einar Solberg, Øystein Heide Aadland og Øystein Landsverk.
FOTO: BJØRN TORE MOEN EN OPPLEVELSE: Artikkelfo­rfatteren formidler sin opplevelse av festivalen på Notodden i helgen. Her er Ihsahn og Einar Solberg i aksjon. Fra venstre Tobias Ørnes Andersen, Vegard Tveitan, Einar Solberg, Øystein Heide Aadland og Øystein Landsverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway