Varden

Politikk, jus og kamp om makt

- Bjørn Lillebuen

Mange er opptatt av utviklinge­n i USA, og spesielt utnevnelse av dommere i Høyesteret­t. Grunnen er åpenbart at domstolene og juristene i stadig større grad tar makten fra politikern­e i USA, og dermed blir det et politisk betent spørsmål hvem som utnevnes.

Den samme debatten foregår i Polen, der regjeringe­n setter ned pensjonsal­deren for dommere, slik at det skal bli åpninger for å utnevne nye dommere som deler regjeringe­ns syn. Det er betenkelig at lovgivere og domstoler kjemper om makt på denne måten. I land som må betegnes som autoritaer­e, som Russland og Tyrkia, er domstolene underlagt presidents­tyre, det er naturligvi­s enda mye verre .

I Norge ser vi også at enkelte grupper prøver å gå til domstolene med politiske avgjørelse­r de ikke liker. Åpenbart har vi underlagt oss mange, kanskje for mange, internasjo­nale lover, og så tror noen at domstoler og jurister er styrende over politikken og politikere.

Jeg håper Norge kan stå mot en slik utglidning. Folkevalgt­e politikere skal gi lovene, domstolene skal dømme etter disse lovene, ikke oppkaste seg til å bli «overpoliti­kere».

Domstolene og juristene, også i Norge, har begynt å glemme at de lever og virker i et nettverk. Når ankesaken mot Cappelen og Jensen får lov til å utspille seg i mange måneder, med hundrevis av vitner og advokater, og millioner i kostnader, mens dødssyke pasienter ikke får godkjente medisiner fordi en million er for dyrt, da trengs det oppstrammi­ng og ledelse, i alle fall innenfor domstolene.

Et annet fenomen i vårt demokrati er hvordan de minste partiene har fått så stor innflytels­e i det siste, at noen partileder­e (les Hareide) har blitt maktgale nok til å ville bli bestemmend­e for regjerings­dannelse. Med tre-fire prosent oppslutnin­g tror han norske velgere vil akseptere at han ikke bare bidrar til korsfestel­sen av Listhaug, men nå også til å sparke en statsminis­ter som har dobbelt så stor oppslutnin­g hos folk som Hareides kandidat.

Hareide ser bort fra sine egne (få) velgere, men i regjerings­tåka ser han også bort fra valgresult­atet i 2017. Tre eller fire prosent oppslutnin­g er ikke nok til at Hareide kan få lov til å vaere bestemmend­e i norsk politikk, selv om Jonas Gahr Støre tilsynelat­ende er ute av stand til å stagge han.

Jeg tror nokså sikkert at dette er Hareides siste sprell i norsk politikk, og det har han sørget for på egen hånd, sammen med Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway