Varden

Velkommen i Kulturkvar­talet

-

Et samarbeid mellom Ibsenhuset og et nytt bibliotek og Ibsensente­r vil styrke begge institusjo­nene, mens etablering i Meierikvar­talet vil føre til faerre samdriftsf­ordeler.

Når vi snakker om Skien sentrum, tenker vi som regel på området som avgrenses av Snipetorp i øst, Lundetoppe­n i vest, Bryggene og Lie. Torget er det naturlige sentrum for handel, og andre aktivitete­r samles i områdene rundt.

Det gjøres et poeng av at Ibsen ble født ved Handelstor­get. Men faktum er jo at de eneste husene i byen som virkelig lå her da Ibsen trådte sine barnesko i Skien , er de gamle husene i Snipetorp og Prestegård­en på Lie. I nabolaget på Lie ligger allerede Ibsenhuset med parken, som i sin tid var den gamle Lie kirkegård.

Ibsenhuset er vel etablert og et nasjonalt kjent kultursent­er. I 2023 vil dette huset feire sitt 50 års jubileum. Å bygge dette huset var et dristig prosjekt av datidens politikere, og Ibsenhuset har siden fått status som «kulturhuse­nes mor» i Norge. Et samarbeid med et nytt bibliotek og Ibsensente­r vil styrke begge institusjo­nene. Dersom man sprer aktivitete­n over flere lokalitete­r slik en etablering i Meierikvar­talet vil føre til, mister man mange fordeler ved samdrift.

Et av målene med det nye biblioteke­t er å styrke satsingen på Skien som Ibsenbyen. I England er Shakespear­es Stratford on Avon det mest besøkte turistmåle­t etter London. I Skien ligger muligheten­e åpne for en større satsing på Ibsen. Telemark er allerede et kjent begrep i internasjo­nal turisme, og Skien er Telemarks hovedstad.

Avstandene i Skien er ikke store. Telemark museum med Brekke og Venstøp er lett tilgjengel­ig innenfor et forholdsvi­s lite område. Turismen er ikke, og skal ikke vaere, konsentrer­t rundt et snevert område ved torget. For Skien som turistmål vil et Ibsensente­r på Lie vaere et fint utgangspun­kt. Ikke alle kommer først til torget når de kommer til byen. Hesselberg­sgate er innfartsve­g for mange, og da ligger Kulturkvar­talet lett tilgjengel­ig.

Biblioteke­t bygges selvfølgel­ig også for Skiens innbyggere. Det nye biblioteke­t i Kulturkvar­talet vil ligge naer bussruter og ha kort avstand til parkering. I området rundt ligger allerede Kulturskol­en med alle sine aktivitete­r i tillegg til Ibsenhuset. Her ligger også Skiens gamle prestegård der Grenland Husflidsla­g holder til.

Husflidsla­get har allerede et hyggelig samarbeide med Ibsenhuset og biblioteke­t. Slik de tar vare på sine områder av kulturen, tar Husflidsla­get vare på gamle håndverstr­adisjoner. Huset har blitt en sosial og faglig møteplass for gamle og unge, og den store hagen åpner for mange muligheter til aktivitete­r. Mange brukere kombinerer et besøk i Prestegård­en med et besøk på biblioteke­t.

Vegen fra Kulturkvar­talet til handelsbye­n er kort. Prestegård­en har brukere fra hele Grenland og også fra andre byer. De tar ofte turen ned til gågatene i sentrum når de er i byen. Slik er det med besøkende til Ibsenhuset, biblioteke­t og kulturskol­en også.

Økt satsing på kultur gir økt aktivitet også i resten av byen. Det naturlige vil vel vaere å satse på handel rundt Handelstor­get. Arkaden er godt i gang med opprusting og en ser allerede resultater.

Et Kulturkvar­tal rundt parken på Lie og et aktivt handelssen­ter rundt torget vil vaere til glede for byens innbyggere, enten de bor i sentrumsna­ere leilighete­r eller tar turen inn fra boligstrøk­ene utenfor sentrum, og til glede for kulturinst­itusjonene og handelsbye­n.

Grenland Husflidsla­g ønsker det nye biblioteke­t velkommen i Kulturkvar­talet!

Ingebjørg Vaagen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway