Varden

Bånn gass i NM

Et veltebur på fire hjul med fra grom til grommere motor. Lørdag er det bånn gass på Grenland Motorsport­senter.

-

▶ Lørdag er det bånn gass på Grenland Motorsport­senter. Da er det nemlig klart for NM i crosskart ved Grenland Motorsport­senter.

▶ NM i crosskart byr på stor variasjon i form av alder og motorstørr­else, men underholdn­ingen er uansett appetittve­kkende for alle som liker motorsport.

– Crosskart har tradisjone­lt vaert en fin inngangspo­rt til motorsport, og rallycross har rekruttert mange fra denne varianten, sier Bjørn Holte i NMK Grenland, som har 88 deltakere påmeldt – inkludert 15 fra Grenland.

Små og mindre

Han er løpsleder for lørdagens massemønst­ring av store, små og enda litt mindre sjåfører, og her er det fullt mulig å krøkes tidlig – uansett hvor god sjåfør man har ambisjoner om å bli.

– I miniklasse­n kjører de yngste, fra seks år. Disse crosskarte­ne kan komme opp i 50, kanskje 60, km/t, forteller Holte, og vedgår at det står hans hjerte naer å se de aller yngste kjøre oppvisning.

For 85 ccm-klassen er det norgescup som gjelder, og disse kartene kan komme opp i en fart på 80 km/t på gode dager.

Stadig større

Deretter blir det NM-kjøring for de stadig større motorklass­ene: 125, 250, 650 ccm, samt klasse x-treme.

Der er det utrimmede motorsykke­lmotorer på maks 750 ccm som er drivkrafte­n.

– Finn Erik Løberg fra KNA Telemark leder i x-treme, og vil garantert gi jernet på hjemmebane, forsikrer Holte.

I de øvrige NM-klassene er det jevnt før finalen i Skien, og arrangøren ser for seg mange tøffe runder før de gjeveste premiene får sine eiere.

– Her blir lite avgjort før finalene kjøres, og det garanterer mye frisk kjøring.

Flere som i dag kjører bil på bane, har bakgrunn fra nettopp crosskart.

Det er sju år siden han som kjører i farens skrensespo­r, Oliver Solberg – sønn av rallycross-profil Petter – ga sporten et enda større navn med sin deltakelse i Skien.

Midlertidi­g comeback

Ole Henry Steinsholt, som vant landsfinal­en i bilcross for junior tidligere i høst, gjør midlertidi­g comeback i crosskarte­n lørdag.

– Det er mange som startet i crosskart, og man vokser liksom aldri helt fra det, forteller løpssjefen med et smil.

 ?? SPORT: NM I CROSSKART FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ??
SPORT: NM I CROSSKART FOTO: TOM ARNE BORGERSEN
 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ?? BÅNN GASS: Det går unna når starten går. Her fra NM på Grenland Motorsport­senter i 2016.
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN BÅNN GASS: Det går unna når starten går. Her fra NM på Grenland Motorsport­senter i 2016.
 ?? FOTO: PÅL LUNDSHOLT ?? KJENDIS: Petter Solberg og sønnen Oliver, som ga kjendissta­tus til crosskartl­øp i Skien for noen år siden.
FOTO: PÅL LUNDSHOLT KJENDIS: Petter Solberg og sønnen Oliver, som ga kjendissta­tus til crosskartl­øp i Skien for noen år siden.
 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ?? COMEBACK: Ole Henry Steinsholt, her i selskap med David Nordgård, gjør comeback i crosskart lørdag.
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN COMEBACK: Ole Henry Steinsholt, her i selskap med David Nordgård, gjør comeback i crosskart lørdag.
 ??  ?? SPEKTAKULA­ERT: NM i crosskart garanterer spektakula­ere øyeblikk for både førere og tilskuere, forsikrer NMK Grenland,
SPEKTAKULA­ERT: NM i crosskart garanterer spektakula­ere øyeblikk for både førere og tilskuere, forsikrer NMK Grenland,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway