Varden

Knuts krimlek

– Å lage en krimstemni­ng à la den man får i Sherlock Holmes- og Poirot-fortelling­ene. Det er drømmen, sier krimaktuel­le Knut Naerum.

-

▶ Det er høst, mørkt og bokhandele­n bugner av krim. Også Knut Naerum er med på høstracet og slipper i disse dager «Den gåtefulle Oberon Qvist». Dette er et univers mange av oss kjenner fra «Døde menn går på ski», «De dødes båt» og «Voodoo på vestkanten». Bøkene nikker til klassiske krimromane­r, og bruker kjente knep fra spenningsl­itterature­n.

Om bakgrunnen for at han nå er tilbake i Kjell Nilsens univers, sier Knut Naerum:

– Det er et sted jeg trives som forfatter, og hvor jeg forsøker å dytte inn mye av det jeg liker å finne når jeg leser andres bøker. Oppsiktsve­kkende hendelser, mystikk, overraskel­ser og humor. Han legger til:

– Tonen er den samme som i de tidligere bøkene. Formen er derimot annerledes denne gangen. Den nye boka har ikke en handling som beveger seg i en rett linje fra A til Å. I stedet spretter den fram og tilbake i alfabetet til den har vaert innom alle bokstavene. Det er sju krimgåter pakket inn i et mysterium, hvor alt henger sammen med noe annet.

Alternativ nåtid

Naerum kaller Kjell Nilsen og Oberon Qvists univers for «en alternativ nåtid».

– Det finnes mobiltelef­oner og klimafrykt og gluteninto­leranse, men i tillegg må politiet ha hjelp av privatdete­ktiven Oberon Qvist. Når de står fast, og det gjør de ofte. Qvist er en belest og pertentlig tedrikker som bor på beste vestkant, er hobby-botaniker, samler på kaktus, misliker røyking og musikk. Hans watsonske ledsager Kjell Nilsen er en middels populaer krimforfat­ter som etter hvert har sluttet å finne på, og heller skildrer sakene Qvist løser, forklarer forfattere­n.

Han legger til at å blåse en tidløs stemning over det hele, er målet. Noe à la den man får i Sherlock Holmes- og Poirotfort­ellingene.

– Mange skriver dyptpløyen­de om detektiven­s privatliv, morderens psyke og kriminalit­et i vår tid. Jeg har ikke forsøkt på noen av delene, men forhåpentl­ig er det blitt en bok som er fiffig og munter, sier Naerum – som sier boken passer for folk som har lyst til å løse gåter selv.

– Også har boken en forfrisken­de annerledes oppbygning. Og den kombinerer klassiske og nye krimgrep. Jeg har forsøkt å laere både av Agatha Christie og «Flink pike», sier han.

Tidlig ute

Selv leser Naerum krimromane­r i alle sjangere, så lenge spenningen er der. Så lenge boka fortsetter å vaere nysgjerrig på hvordan det ender, er han med på notene. Han sier at han sist lot seg rive med at «Kvinnen i vinduet», skrevet av A.J. Finn.

Naerums egne bøker blir omtalt som meta-krimmens rike, der krimrefera­nsene står i kø. Men han vil ikke gå med på at han skriver rene hyllester.

– Sjangeren klarer seg helt greit uten flere hyllester. Sist jeg så på bestselger­listene for skjønnlitt­eratur, var over halvparten av bøkene der krim, sier han – og forteller at han selv har lest krim siden han var elleve.

– Før det, hvis jeg regner med tegneserie­ne om Allan Falk. Men i femteklass­e begynte jeg på «Den svarte serie», Knut Gribb-bøkene og sånt jeg ramlet over på hytter. En god blanding av klassikere og rael. Veronica Karlsen, NTB ▶

 ?? FOTO: CAPPELEN DAMM ?? KJAERLIGHE­TSBERV: «Den gåtefulle Oberon Qvist» er et langt kjaerlighe­tsbrev til den klassiske krimmens gullalder, melder Cappelen Damm om Knut Naerums siste krim.
FOTO: CAPPELEN DAMM KJAERLIGHE­TSBERV: «Den gåtefulle Oberon Qvist» er et langt kjaerlighe­tsbrev til den klassiske krimmens gullalder, melder Cappelen Damm om Knut Naerums siste krim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway