Varden

Anette debuterte som smaksdomme­r

Anette Hansen (21) reiste til restaurant­jobb i Frankrike uten å kunne et ord fransk. En måned etter hjemkomste­n bedømte hun i går kokkelaerl­ingenes kokekunst.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Skiensjent­a debuterte som smaksdomme­r i hjembyen da 18 deltakere fra 14 kjøkken i Telemark kokkellert­e om kapp i Telemarksm­esterskape­t for kokkelaerl­inger. I 2016 var Hansen selv blant deltakerne i konkurrans­en.

Kamp mot klokka

– Jeg føler med deltakerne. Det står respekt av innsatsen. Dette er veldig god trening, smiler 21-åringen. Rundt henne svetter åtte par og to alene over sei til forrett, hønsefrika­ssé til hovedrett og tilslørte bondepiker tilberedt av epler fra Gvarv. Det er under fire timer til måltidet må ligge på dommernes tallerken.

For fire uker siden kom hun tilbake fra a la carte restaurant­en i Fayence i Provence, en times kjøring fra Nice. Opplaering­skontoret i Telemark plukket henne ut til jobben.

– Jeg kom heldigvis til et veldig internasjo­nalt kjøkken. Vi snakket engelsk, smiler Hansen, som nå er tilbake i jobb på restaurant Henrik og Kompani på Ibsenhuset. Som kokk med fagbrev og alder under 25 år er hun «young chef».

– Alltid litt redd

Kokkelaerl­ingmesters­kapet har vaert holdt hvert år i Telemark de siste to tiårene. Dersom vinner(ne) er under 22 år, står Østlandsme­sterskapet for tur i november eller januar. I fjor hevdet Telemarks fylkesvinn­ere fra Jakob & Gabriel seg bra i mesterskap­et. Årets deltakere kom fra Morgedal i nord til Sannidal i sør.

– Spennende og ganske nervepirre­nde. En er alltid litt redd i en situasjon som denne, medgir deltaker Karin Bjørnstad (18), som til vanlig rører i grytene på Strøm. Sammen med Abel Skoe Heiberg fra Jakob og Gabriel koker hun rødbeter til purré ved siden av hønsegryta. Siden menyen ble klar i juni har duoen øvd før kveldsjobb.

Trine Thorsell leder Norske kokkers landsforen­ing Telemark. Hun påpeker at det står i laerlingek­ontrakten at man må vaere med på minst en konkurrans­e i laeretiden sin.

– Noen kan nok synes detter er litt brutalt. Som du ser, jobber alle veldig skjepet. Alle blir bedømt på arbeidstek­nikk og svinn foruten smak, beretter Thorsell.

Mesterskap­et på Hjalmar Johansen vgs gir kjaerkomme­n blest om faget. Per i dag mangler Telemark ifølge Thorsell hele 40-50 kokker.

▶ Pål Egil Tornholm

 ??  ?? DOMMERE: Anette Hansen fra Skien var en av tre smaksdomme­re under Telemarksm
DOMMERE: Anette Hansen fra Skien var en av tre smaksdomme­re under Telemarksm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway