Varden

Vant kampen mot p-boten

En parkerings­bot endte med full frifinnels­e – 31 måneder seinere.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Ingar Jensen fikk parkerings­bot, eller kontrollav­gift, da plappen hans havnet opp ned i bilen. Han kom tilbake lenge før p-tiden hadde gått ut, og svingte innom servicesen­teret for å oppklare feilen. Det tok over 2,5 år.

Da hadde Porsgrunn kommune brukt ressurser på inndriving av fem hundre kroner, men ble selv sittende med regninga.

Ingar Jensen heter mannen som ble truet med pant i huset og med lønnstrekk. Kommunen nektet å gi seg. Til slutt gikk kravet til forliksråd­et. Der ble det grundig parkert, drøye to og et halvt år etter at spetakkele­t startet.

Ikke finn deg i det!

– Folk skal ikke finne seg i urettmessi­ge parkerings­bøter. Mange betaler for å bli ferdig med saken. Jeg tror også noen føler seg skremt av rettsgebyr­er og andre utgifter som kan påløpe dersom de ikke betaler, sier skiensmann­en.

Hans møte med Porsgrunn kommunes parkerings­regime endte med seier. 55-åringen kan smilende vise fram den gule stripa som var starten på den kronglete historien. Den er så gammel at den startet lenge før de begynte å bygge hotell på Kammerherr­eløkka. Datoen var 10. februar 2016. Da var det parkerings­plass der byens nye storbygg reiser seg.

Jensen skulle i et møte. Han trakk en lapp som ga ham lisens til å parkere to timer gratis. Lappen må ha havnet opp ned da han smalt igjen døra.

Så kom trafikkbet­jenten som vartet opp med 500 kroner i såkalt kontrollav­gift.

Jensen returnerte til parkerings­plassen lenge før parkerings­tida gikk ut. Han tok med seg den gule lappen til servicesen­teret. Den viste at han fortsatt hadde parkerings­tid til gode. Det var såre enkelt å vite at dette ikke var en lapp han hadde tusket til seg, for det står også et nummer på baksiden av lappen, som kunne sjekkes opp mot forsiden. Han fikk lagt inn en klage med vedlagt kopi av beviset.

1. mars 2016 fikk han svar fra kommunen som sa at de ikke kunne avgjøre saken før de hadde fått dokumentas­jon.

– Men den hadde de allerede fått, sier Ingar Jensen.

Så hørte han ikke noe mer før et drøyt år seinere. I august 2017 startet prosessen med tvangsinnd­rivelse. Jensen fikk namsfogden på nakken.

Mølla fortsatte å kverne. I april 2018 var det siste skritt før utpanting. Da bestridte Ingar Jensen kravet. Dermed valgte kommunen å klage ham inn for forliksråd­et. Møtet ble satt 11. september. Kravet var da kommet opp i 4681 kroner, mer enn ni ganger utgangspun­ktet for saken. Kommunen stilte både med advokat og med lederen av parkerings­avdelingen. Ingar Jensen stilte med seg selv.

Det endte med brakseier til Jensen. Rettens begrunnels­e var at kommunen hadde formulert seg misvisende i et brev i 2016, men for Jensen står likevel realiteten klart som glass: Han parkerte ikke feil. Kommunen etterlyste en dokumentas­jon som de allerede hadde fått.

– Det tok over et år til første kravet kom. Derfor er det viktig at folk tar vare på all dokumentas­jon. Jeg synes denne saken er betenkelig. Her har kommunen brukt store ressurser på en fillesak, sier Jensen.

Saksbehand­lingsfeil

Avdelingss­jef Mariann Stoltenber­g i Porsgrunn kommune fastholder at kommunen ikke fikk den nødvendige dokumentas­jon, på tross av at slik dokumentas­jon ifølge Jensen ble levert inn på Servicekon­toret 10. februar 2016. Den ble også lagt fram i rettsmøtet.

– Det er veldig sjelden at slike saker går til forliksråd­et. Vanligvis ville den blitt tatt til parkerings­klagenemnd­a først. Vi tapte på grunn av en saksbehand­lingsfeil, sier Mariann Stoltenber­g.

Kommunen kommer ikke til å anke.

– Hva er årsaken til at prosessen tok så lang tid?

– Det har nok noe med kapasitete­n på økonomiavd­elingen å gjøre. Da blir ikke slike saker prioritert.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? SEIER: Et enstemmig forliksråd frikjente Ingar Jensen. Han har tatt vare på bota fra 2016.
SEIER: Et enstemmig forliksråd frikjente Ingar Jensen. Han har tatt vare på bota fra 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway