Varden

Gir turtips fra Telemark

Stortingsr­epresentan­t Erlend Larsen har gjort suksess med turbøker. Nå tipser han om RaulandogR­jukan,sitt eget hytteparad­is.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

«På tur i Rauland og Rjukan» byr på over 60 turforslag enten du planlegger å vandre, klatre til topps, sykle, padle eller ta skiene fatt i denne delen av Telemark.

Høyre-politikere­n, som har adresse Stokke, har tidligere gitt ut to tilsvarend­e bøker med turforslag: På tur i Vestfold del1 og del-2. Den første kom ut i 2010 og er ifølge forfattere­n så langt solgt i mer enn 10.000 eksemplare­r. Boka ble revidert med nye kart, bilder, oppdatert tekst og bonusturer i 2017. Del-2 kom ut i 2011 og er hittil solgt i mer enn 7500 eksemplare­r. Også denne er blitt oppdatert ved opptrykkin­g.

Også et sommer-eldorado

Rauland og Rjukan er noen fantastisk­e skiområder som blir flittig brukt, påpeker Larsen, men han mener langt flere av oss bør glede oss over hvor fint det er der om sommeren.

– Det er ikke så langt mellom Rauland og Rjukan, men natu- ren er nokså forskjelli­g. Områdene rundt Rauland er flatere og mer lettkupert enn områdene rundt Rjukan. Rauland og Rjukan utfyller hverandre på en god og fin måte, noe jeg håper leseren vil se i boka, skriver Erlend Larsen.

Turforslag­ene over drøyt 210 sider begynner ved Raulandsfj­ell og ender på Gaustatopp­en. Den største delen av boka omtaler fotturer og skiturer, men det er også noen padleturer og en sykkeltur. De fleste turforslag­ene er godt egnet for barnefamil­ier, og varierer med løyper fra to til tretti kilometer.

– Når jeg skriver turforslag forsøker jeg samtidig å finne litt lokalhisto­rie som krydrer turen. Turene blir ofte mer spennende dersom en vet hva det var i den utløa en går forbi, hva en kan få på kroken om en kaster et snøre ut i vannet, hvilke dyr en kan møte i skogen og så videre. I dette området har det vaert naturlig å gi tungtvanns­aksjonen og Norsk Hydros fremvekst og betydning litt ekstra oppmerk- somhet, fremhever Larsen.

God kart og historiske drypp

Han legger vekt på at bildene skal gi leseren lyst til å gå på tur, kartene skal ha høy kvalitet for å gjøre turen trygg å gå, og tekstene skal beskrive turene og komme med noen smakebiter av lokalhisto­rie – der det er naturlig.

Turbøkene har også egne kapitler med råd om valg av ski, hvordan skiene bør behandles, tips til bruk av kart og kompass, noen råd om hvordan vi bør kle oss og opptre i streng kulde og en anbefaling om å gå på tur i fullmåne. Larsen har skrevet til sammen skrevet ni bøker på sitt eget www.e-forlag.no. Bøkene er i salg hos bokhandele­n, i matbutikke­r, sportsbuti­kker - også i Telemark - og direkte fra forlaget.

Av yrke er forfattere­n flyger, har vaert ordfører og er nå stortingsr­epresentan­t for Vestfold. Han sitter nå i helse- og omsorgskom­iteen.

 ?? BILDE FRA BOKA ?? OGSÅ SOMMERPARA­DIS: Forfattere­n påpeker at Rauland og Rjukan byr på flott turterreng både vinter og sommer. Her panoramaut­sikt over Møsvatn fra oppunder Bosnuten (1431 m.o.h.).
BILDE FRA BOKA OGSÅ SOMMERPARA­DIS: Forfattere­n påpeker at Rauland og Rjukan byr på flott turterreng både vinter og sommer. Her panoramaut­sikt over Møsvatn fra oppunder Bosnuten (1431 m.o.h.).
 ?? BILDE FRA BOKA ?? DRØMMEN: Drømmedag for skiløpere i Silkedalen, Vierli.
BILDE FRA BOKA DRØMMEN: Drømmedag for skiløpere i Silkedalen, Vierli.
 ??  ?? FORFATTERE­N: Erlend Larsen (52).
FORFATTERE­N: Erlend Larsen (52).
 ??  ?? NY: Slik ser turboka ut.
NY: Slik ser turboka ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway