Varden

Tjener godt med å «leve» på nettet

27-åringen fra Bamble har kjøpt seg hus året etter at hun sa opp sin faste jobb for å streame på nettet.

- Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

For ett år siden sa Sunniva Tangen Saetre opp jobben for å streame fulltid. Hun var selv spent på om banken forsto jobben hennes da hun søkte om lån.

Verden kjenner Sunniva Tangen Saetre helst som «Pandagirl9­1», og nesten hver dag har hun rundt tusen seere som følger streamen hennes på nettstedet Twitch.

Kontrakt og «subs»

– Inntektene varierer fra måned til måned, fra 20.000 til 70.000 kroner, forteller Sunniva.

Vi møter henne ved årets datalan i Skienshall­en, der rundt 300 data- og spillentus­iaster er samlet i tre dager denne helgen. Mange av dem kjenner streamen til Sunniva, der hun spiller ulike spill og prater med seerne.

Hun har en kontrakt med nettstedet der hun streamer, som sikrer henne en grunnlønn.

– Det er en kontrakt vi forhandler om hvert halvår, og som påvirkes av hvor stor trafikk som jeg har på streamen, forklarer Sunniva, som ikke ønsker å si konkret hvor mye hennes avtale er på.

Kjøpte hus

Den andre hovedinnte­kten for streamere er abonnement­er, eller «subs».

Nå har Sunniva 2.700 «subs», som betaler 45 kroner måneden.

– Det blir administre­rt av Twitch, som også tar sin del. I tillegg betaler jeg skatt i USA for dette. Selvfølgel­ig er det en stressfakt­or å ha en lønn som svinger, og jeg har ikke den trygghetsf­ølelsen en får gjennom å ha fast inntekt.

Den «nye økonomien» var hun spent på å forklare da hun gikk til banken for å søke om lån til å kjøpe eget hus på Stathelle.

– Jeg begynte å stotre litt, for å forklare at jeg var streamer på internett. Den hyggelige mannen stanset meg raskt, og sa at han hadde lest flere intervju i media med meg, og jeg fikk lånet, smiler Suniva og gleder seg til å flytte inn senere i år.

På flyttelass­et tar hun med seg seerne sine. De kommer fra nesten hele verden, og kan følge henne direkte 10 til 12 timer seks dager i uken.

– Jeg er blant dem som er mest direkte på nett, både når jeg spiller og er privat.

Den tredje inntektski­lden streamere får, er donasjoner fra seerne. Nettsiden viser at hun har fått over 100.000 kroner fra en mann i Finland i løpet av året.

– Det er i grunn unntaket. De fleste gir litt for å vise at de setter pris på programmet.

 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? STREAMER: Sunniva Tangen Saetre har skapt sin egen jobb gjennom internett. Nå har hun kjøpt eget hus.
FOTO: SINDRE OMENÅS STREAMER: Sunniva Tangen Saetre har skapt sin egen jobb gjennom internett. Nå har hun kjøpt eget hus.
 ??  ?? PANDAGIRL9­2: Slik ser det ut når Sunniva Tangen Saetre spiller og prater med rundt tusen seere på internett.
PANDAGIRL9­2: Slik ser det ut når Sunniva Tangen Saetre spiller og prater med rundt tusen seere på internett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway