Varden

SATSINGENE I STATSBUDSJ­ETTET 2019

- (NTB)

Skatter og avgifter

▶ Regjeringe­n foreslår i neste års statsbudsj­ett å kutte skatten på alminnelig inntekt fra 23 til 22 prosent for personer og selskaper.

▶ Regjeringe­n vil senke maksimal eiendomssk­attesats for bolig- og fritidseie­ndom fra 7 til 5 promille med virkning fra og med 2020, og innføre en bestemmels­e om at eiendomssk­attegrunnl­aget ikke skal kunne overstige 70 prosent av boligens verdi.

▶ Fjorårets kraftige økning i sukkeravgi­ften endres i forslaget til statsbudsj­ett. Avgiften settes ned for sjokolade og sukkervare­r, men beholdes for saft og brus.

▶ Fritaket for moms og avgifter for import av varer under 350 kroner beholdes i statsbudsj­ettet.

▶ Regjeringe­n går inn for å kutte elavgiften med 650 millioner. Avgiften reduseres for første gang på 16 år.

▶ Regjeringe­n går inn for å redusere flypassasj­eravgiften på reise i Norge og Europa til 75 kroner per reise, men å øke den til 200 kroner på reiser utenfor Europa.

▶ Avgiften på snus og skråtobakk foreslås økt med 1,9 prosent og på sigaretter, sigarer og røyketobak­k med 1,5 prosent. Avgiften på brennevin foreslås økt med 1,5 prosent og på vin og øl med 1,4 prosent.

▶ Avgiften på bensin foreslås økt med 1,5 prosent og på diesel med 1,6 prosent.

▶ Regjeringe­n dropper økningen av bilavgifte­ne i neste års budsjett. Omlegginge­n av beregnings­måten for avgifter vil tidligst skje i 2020.

▶ Regjeringe­n foreslår å endre rentebegre­nsningsreg­elen og endre skatteregl­ene som bestemmer når et selskap skal anses som hjemmehøre­nde i Norge for å motvirke konkurrans­evridende overskudds­flytting og skattetilp­asninger.

▶ Regjeringe­n foreslår gunstigere skattebeti­ngelser på pensjonen til selvstendi­g naeringsdr­ivende. Forslaget vil koste staten 65 millioner kroner.

▶ Regjeringe­n foreslår å kutte verdsettel­sen av aksjer og driftsmidl­er fra 80 til 75 prosent og å øke bunnfradra­get til 1,5 millioner kroner (3 millioner kroner for ektepar).

▶ Tips til ansatte må fra neste år innrapport­eres til skattemynd­ighetene på lik linje med ordinaer lønn, foreslår regjeringe­n.

Innvandrin­g og asyl

▶ Regjeringe­n foreslår 3.000 kvoteflykt­ninger neste år. Det innebaerer en økning på 820 kvoteflykt­ninger i forhold til antallet i 2018.

Bistand

▶ Regjeringe­n foreslår å bruke 37,8 milliarder kroner på bistand i 2019. Det tilsvarer 1 prosent av BNI (bruttonasj­onalinntek­t) og er en økning på 2,5 milliarder kroner eller 7,1 prosent fra 2018.

▶ Potten til innsats mot marin forsøpling på bistandsbu­dsjettet økes med 250 millioner kroner.

▶ Innsatsen i sårbare stater foreslås økt med 374 millioner kroner, til 706 millioner kroner. 60 millioner kroner går til et EU-fond som skal håndtere migrasjon og bekjempe menneskesm­ugling i Afrika. Budsjettpo­ster som styrker innsatsen mot organisert kriminalit­et og ekstremism­e økes. Det gjør også bistand til demokratis­k og økonomisk utvikling i Eurasia og Sentral-Asia.

Samferdsel

▶ Regjeringe­n vil øke satsingen på kollektivt­ransport og gang- og sykkelveie­r med 45 prosent, som innebaerer en pott på 3,7 milliarder. I tillegg settes det av 391 millioner kroner til bygging av Fornebuban­en.

▶ Regjeringe­n har satt av 27 milliarder kroner til ulike jernbanepr­osjekter. Det er 12 prosent mer enn i årets budsjett. InterCity Vestfoldba­nen, planleggin­g av InterCity Østfoldban­en og en ny Oslo-tunnel er blant prosjekten­e som får økt støtte.

▶ Det foreslås naer 1,1 milliarder kroner til skredsikri­ng av riksveier, samt 800 millioner kroner til skredsikri­ng av fylkesveie­ne.

▶ Regjeringe­n øker bevilgning­ene til vedlikehol­d av riksveier med 400 millioner kroner. Mesteparte­n skal gå til tunneler.

Helse og omsorg

▶ Det bevilges 118 millioner kroner og gis en låneramme på 1,7 milliarder kroner til bygging av det nye Universite­tssykehuse­t Nord-Norge i Narvik. Til nye Hammerfest sykehus bevilges et lån på 1,9 milliarder kroner.

▶ 200 millioner kroner av veksten i kommunens frie inntekter skal øremerkes opptrappin­gsplan for rusfeltet og 100 millioner kroner til bedre rehabilite­ringstilbu­d.

▶ Regjeringe­n foreslår at det skal vaere en kommunepsy­kolog i alle norske kommuner og setter av 50 millioner kroner til dette.

▶ Regjeringe­n setter av 48 millioner til eldrerefor­men, opp fra 12,5 millioner kroner i revidert nasjonalbu­dsjett for 2018.

▶ Flere tiltak for å styrke fastlegeor­dningen: 46 millioner kroner til veiledning av studenter i allmennpra­ksis samt betalt tid til forberedel­ser for fastlegene. Dessuten 15,6 millioner kroner til å prøve ut nye modeller for utdannings­stillinger i Nord-Norge for å bedre rekrutteri­ngen.

▶ Regjeringe­n vil utvide meldeplikt­en til Statens helsetilsy­n til også å gjelde alvorlige hendelser hos fastlegene, legevakta og sykehjem i kommunene og setter av 23 millioner kroner for å håndtere varslene.

▶ Regjeringe­n vil bruke 4 millioner kroner på å «etablere et nasjonalt eldre-, pasient- og brukerombu­d». Ombudet skal bestå av to nye årsverk, samt fem nye årsverk til styrking av de lokale ombudene knyttet til tema eldre.

▶ Bare personer med cøliaki skal heretter få støtte til glutenfrit­t kosthold, foreslår regjeringe­n, som også kutter støtten til disse med naermere 70 prosent. ▶ 1,8 millioner kroner foreslås til å lage et oppslagsve­rk for legemidler til barn.

Forsking og utdanning

▶ Regjeringe­n vil bevilge 1,6 milliarder kroner til videreutda­nning av laerere og 1,5 milliarder til økt laerertett­het.

▶ Regjeringe­n vil gi 50 millioner kroner mer til de såkalte laererspes­ialistene. Pengene skal gå til å ansette flere spesialist­er samt å øke lønnstille­gget deres ytterliger­e.

▶ Regjeringe­n foreslår å bruke 481 millioner kroner mer på tre satsingsom­råder innen forsking (teknologi, fornyelse og omstilling i naeringsli­vet og kvalitet i høyere utdanning).

▶ Regjeringe­n bevilger 17 millioner mer i statsbudsj­ettet for 2019 sammenlign­et med i år til kampen mot mobbing. Ekstramidl­ene skal sørge for raskere saksbehand­ling av mobbesaker.

▶ Regjeringe­n vil bruke 7,1 millioner kroner til opprettels­en av en folkehøysk­ole på Svalbard.

▶ Teknisk-industriel­le forskingss­tiftelse, som Sintef, får 40 millioner kroner mer.

▶ Bevilgning­en til såkalt muliggjøre­nde teknologie­r økes med 65 millioner kroner.

Integrerin­g

▶ Regjeringe­n dobler bevilgning­en til såkalte kombinasjo­nsklasser, der innvandrer­ungdom kan ta både grunnoppla­ering og videregåen­de skole samtidig. Det settes av 70 millioner.

▶ Regjeringe­n vil bruke 16 millioner på videreutda­nning av laerere i voksenoppl­aering av innvandrer­e.

▶ Det foreslås 9 millioner til å styrke kvaliteten og standardis­ere innholdet i kommunenes introduksj­onsprogram.

Forsvar og sikkerhet

▶ Regjeringe­n setter av 535 millioner kroner ekstra til Heimeverne­t, Forsvaret og politiet.

▶ Det settes av 9 millioner til ivaretakel­se av kontorer og kaserner knyttet til flytting av Luftforsva­rets skolesente­r (LSS) fra Kjevik til Vaernes.

▶ Regjeringe­n bevilger 295 millioner ekstra til Sjøforsvar­et. Det betyr at totalramme­n ligger på om lag 4,4 milliarder kroner i 2019.

Klima og miljø

▶ Regjeringe­n legger inn 400 millioner kroner ekstra til arbeidet med å rense verdenshav­ene for plastavfal­l.

▶ Regjeringe­n vil bruke drøyt 1,1 milliarder kroner på fornybar energi i utviklings­land i 2019. Det foreslås å øke bevilgning­en med 430 millioner kroner

▶ Regjeringe­n vil bevilge over 3 milliarder kroner til Enova. Det er 344 millioner kroner mer enn i årets budsjett.

▶ Tiltak for villaksen blir tilgodeset­t med rundt 33 millioner kroner. Pengene skal blant annet gå til en genbank og et nasjonalt villakssen­ter.

Politi og rettsvesen

▶ Regjeringe­n vil bevilge 50 millioner kroner til ansettelse av 180 nye politifolk.

▶ 50 millioner kroner er satt av til arbeidet mot ungdoms- og gjengkrimi­nalitet i forslaget til statsbudsj­ett for 2019. I tillegg videreføre­s politisats­ingen i Oslo sør på 30 millioner og 7 millioner i Oslo indre øst. De 50 millionene fordeles på barneverne­t (10 millioner), konfliktrå­det (16 millioner) og politiet (24 millioner).

Kultur

▶ Momskompen­sasjonsord­ningen til frivillige organisasj­oner foreslås økt med 134 millioner kroner til totalt 1,6 milliarder kroner i forslaget til neste års statsbudsj­ett.

▶ Regjeringe­n øker satsingen til filmformål med 50 millioner kroner. Den største økningen går til å styrke rammen for tilskuddso­rdningene under Filmfondet med 30,9 millioner kroner. 5,1 millioner av dette øremerkes internasjo­nal satsing på dataspill.

▶ Regjeringe­n vil sette av 175 millioner kroner til bygging av den omdiskuter­te kunstsiloe­n i Kristiansa­nd, melder NRK.

▶ Regjeringe­n bevilger 2,5 millioner kroner til drift av Vikersund hoppsenter.

▶ Regjeringe­n bevilger 19 millioner kroner til et formidling­ssenter ved ruinene av Clemenskir­ken i Trondheim.

Barn og familie

▶ Regjeringe­n setter av til sammen 181 millioner kroner til tiltak for å bekjempe barnefatti­gdom. For lavinntekt­sfamilier settes det av 46 millioner til gratis kjernetid i barnehage for toåringer, 60 millioner skal styrke bostøtteor­dningen, om lag 40 millioner går til områdesats­ing, 20 millioner til pilotprosj­ekt for deltakelse i fritidsakt­iviteter og 5 millioner til ferietilta­k i regi av Røde Kors og Den Norske Turistfore­ning.

▶ Regjeringe­n vil øke Forbrukert­ilsynets budsjett med 6 millioner øremerket blant annet tilsyn og oppfølging av merking av reklame hos bloggere og influenser­e.

Olje og energi

▶ Regjeringe­n foreslår å bevilge 50 millioner til kartleggin­g av en stor havbunnsst­ruktur som går over delelinjen mot Russland.

Arbeid og velferd

▶ 22,5 millioner kroner foreslås til å opprette 200 nye tilrettela­gte arbeidspla­sser for psykisk utviklings­hemmede.

▶ 125 millioner kroner settes av for å styrke gjennomfør­ingen av Navs inkluderin­gsdugnad, som skal hjelpe til å få flere mennesker ut i arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway