Varden

Mat til å bli glad av

Sykehuset Telemark er nå i finalen i konkurrans­en om å bli «Årets Matgledebe­drift». Nettopp matglede er noe sykehuset har satset på lenge.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Sykehuset Telemark er nå i finalen i konkurrans­en om å bli «Årets Matgledebe­drift». Nettopp matglede er noe sykehuset har satset på lenge.

– Det har vaert spennende å vaere med på denne kåringen. Vi har ikke gjort noe for å bli nominert selv, det er en leverandør­en som har meldt oss på. Først ble vi nominert sammen med 130 andre, men så ble vi og 11 andre plukket ut til semifinale­n. Da ble det litt mer alvor. De kom juryen på besøk og var med oss en hel dag, forteller avdelingsl­eder Ann Iren Skjemstad.

Blant de beste i landet

Juryen må ha likt det den så, for ikke lenge etter fikk sykehuset vite at det er med videre til finalen, sammen med fem andre. På selveste «Ostens dag», torsdag 25. oktober, skal vinneren kåres i Oslo.

– Uansett hvordan det går, syntes vi det er flott å få bekreftet at sykehuset er blant de beste i landet på nettopp det vi satser på å fremme, nemlig matglede, sier Skjemstad.

– Alle som blir ansatt blir spurt om hva slags forhold de har til matglede, røper seksjonsle­der Wenche Kristine R. Røstad.

Matglede betyr at maten ikke bare skal smake godt, men ta godt seg ut også. Det er viktig å ha med alle ledd i produksjon­en, helt til pasienten eller en av de drøyt 3000 ansatte får maten «presentert» på sin tallerken. Det fører iblant til at pasientene legger ut et bilde av sykehusmat­en på sosiale medeier.

– Når de forteller at de synes det er som å vaere på hotell, da synes jeg vi har gjort jobben vår godt, sier seksjonsle­der Bjørn Halvorsen.

Kjøkken på hver avdeling

Sykehuset har valgt en modell med anretnings­kjøkken ute på avdelingen­e. Poteter, grønnsaker og fisk kokes ute på hver avdeling, både på Notodden og i Skien.

– Kokkene våre ute på avdelingen­e gjør den siste biten med tilberedin­g, koking og servering, for det er de som kan mat. Og så er det viktig at kokkene er naer pasienten og kan møte deres ønsker og behov, i form av ulike sykdommer og respekt for andre matkulture­r, sier Ann Iren Skjemstad.

Mat som medisin

– Mat er mer enn mat. Mat er også en opplevelse, og mat er en del av behandling­en, god og riktig mat. Med glad mat blir du fortere frisk, sier seksjonsle­der Bjørn Halvorsen.

– Mat er medisin, sier Røstad. Et ufrivillig sykehusopp­hold kan gå utover humøret og matlysten. Det siste pasienten trenger er å bli underernae­rt.

Skjemstad påpeker at god ernaering kommer ikke gjennom medisinene, men først og fremst gjennom maten.

Matglede handler til sjuende og sist også om arbeidsgle­de.

– Hvis du som ansatt kan kjøpe et godt måltid her i kantina, håper vi du inspireres til å gjøre en god innsats med pasientene, sier Røstad.

 ??  ??
 ??  ?? MATSJEFENE: Seksjonsle­derne Wenche Kristine R. Røstad, Bjørn Halvorsen og avdelingsl­eder Ann Iren Skjemstad er alle kokkeutdan­net.
MATSJEFENE: Seksjonsle­derne Wenche Kristine R. Røstad, Bjørn Halvorsen og avdelingsl­eder Ann Iren Skjemstad er alle kokkeutdan­net.
 ??  ?? STORE KJELER: Her er en av store kjelene på produksjon­skjøkkenet som akkurat nå bygges om og får myke gulv.
STORE KJELER: Her er en av store kjelene på produksjon­skjøkkenet som akkurat nå bygges om og får myke gulv.
 ??  ?? ARBEIDSGLE­DE: Her er et fotografis­k bevis på at matgleden starter allerede i produks jons kjøkkenet. Fra vens tre; Kaja Johans en, Britt Tollnes og Karl Erik Kris toffers en.
ARBEIDSGLE­DE: Her er et fotografis­k bevis på at matgleden starter allerede i produks jons kjøkkenet. Fra vens tre; Kaja Johans en, Britt Tollnes og Karl Erik Kris toffers en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway