Varden

Moflatakry­sset 126 mil

Bypakka sprekker med 227,6 millioner kroner. Moflatakry­sset blir 126 millioner dyrere.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

Totalt må det kuttes i 13 bypakkepro­sjekter, for å kompensere for merforbruk på 227,6 millioner kroner. Egentlig er det bruk for enda mer penger: 278 millioner ekstra. Resten dekkes inn fordi allerede fullførte prosjekter er blitt billigere.

I tillegg til at Lilleelvkr­ysset sprekker med 127 millioner kroner, må bypakka bokføre 126 millioner ekstra på Moflata-krysset. Dette prosjektet har blitt blåst opp som følge av politikern­es vedtak om undergang og nye rundkjørin­ger. I tillegg skal det etableres et kollektivf­elt på deler av strekninge­n. Men det kan bli enda dyrere: «Det er knyttet stor usikkerhet til kostnadsov­erslaget som så langt er kommet opp i 210 millioner kroner», går det fram av saksutredn­ing som legges fram for politikern­e.

Kutter sykkelstie­r

De største kuttene kommer i gang- og sykkelstin­ettet. Strekninge­n Klevstrand-Skrapeklev i Porsgrunn får inndratt 31 millioner.

I tillegg rammes sykkelstie­n Hammerkrys­set-Hovenga med et kutt på 66,8 millioner kroner. Begge prosjekten­e plasseres på venteromme­t.

Også 17 millioner til Jønholtkry­sset er nullet ut, Det er fordi det viser seg å vaere overflødig.

Problemati­sk

Trond Ingebretse­n er leder for Utvalg for Miljø og byutviklin­g i Porsgrunn. Han synes det er problemati­sk at gang- og sykkelsti fra Klevstrand havner under streken.

– Å utsette det prosjektet, gjøres ikke med lett hjerte, sier han.

Derimot har han større forståelse for at det blir kuttet i et annet stort prosjekt som er dedikert myke trafikante­r: Gang- og sykkelstie­n fra Hammerkrys­set til Hovenga, som også inkluderer en undergang. Pris: 83 millioner.

– Det er et prosjekt som jeg

synes er altfor dyrt, sier han.

– Hva synes du om at Moflatakry­sset i Skien toppes med 126 millioner og havner på 210 millioner?

– Det synes jeg er mye penger, og er uforholdsm­essig dyrt, sier Ingebretse­n.

Penger fra Staten?

Olav Risholt er prosjektle­der i Bypakke Grenland. Heller ikke han kutter med lett hjerte.

– Når det gjelder gang- og sykkelstie­n på Klevstrand, så bør vi få penger av staten til

dette. Når det gjelder Hammerkrys­set – Hovenga kan det bli mer krevende å få penger, fordi dette er en fylkesvei og staten primaert prioritere­r riksveier, sier prosjektle­deren.

Flere av de forsmådde prosjekten­e kan bli utsatt til en ny byvekstavt­ale som etter planen skal lokke til seg flere statlige millioner. ▶ Per Arne Rennestrau­m

 ??  ??
 ??  ?? HÅPER: Olav Risholt har lagt fram en kuttliste
HÅPER: Olav Risholt har lagt fram en kuttliste

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway