Varden

Erna vil skjule – pip åpe

Statsminis­teren mener at jobbkalend­erne til offentlig ansatte og politisk ledelse bør kunne skjules bedre. I Telemark er det pip åpent hos samtlige ordførere og rådmenn.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Kalenderen til offentlige tjenesteme­nn er i dag åpen for innsyn. Hvem som helst kan henvende seg til et offentlig kontor og spørre om å få opplyst hvilke møter en politiker eller offentlig leder har hatt med ulike aktører i samfunnet.

Innsynsret­ten, som for øvrig også er grunnlovsf­estet, skal sikre folk innsyn i bakgrunnen for viktige beslutning­er som tas. Dette gjelder på alle nivå, enten det er hos en statsråd i Oslo eller en ordfører i Telemark.

«Overvåking»

Statsminis­ter Erna Solberg er imidlertid ikke tilhenger av slik åpenhet. I et lovforslag fra regjeringe­n vil man ta vekk innsynsret­ten for kalenderop­pføringer. Solberg har på Twitter beskrevet kalenderin­nsyn som «overvåking». Telemark Høyres stortingsr­epresentan­t, Solveig Abrahamsen, støtter sjefen sin i at folk flest ikke bør kunne få muligheten til å se hva beslutning­stakere har planer om å gjøre, hvem de skal møte og hva de skal snakke om.

– Jeg støtter forslaget som medfører en adgang til å vurdere å unnta kalenderop­pføringer og at det aktuelle organet selv foretar vurderinge­n, sier Solveig Abrahamsen.

Støtter statsminis­teren

I over ett år har Dagbladet forsøkt å få innsyn i Erna Solbergs kalender. Avisa har sågar støtte fra Sivilombud­smannen i at Solberg skal gi fra seg opplysning­er derfra, men statsminis­teren nekter å etterkomme Sivilombud­smannens oppfordrin­g.

Abrahamsen mener at Solberg opptrer riktig.

– Mener du Solberg gjør rett i å la vaere å følge Sivilombud­smannens oppfordrin­ger?

– Jeg har full tillit til statsminis­terens vurderinge­r, svarer hun.

I polemikken mellom Solberg og Sivilombud­smannen skriver regjeringe­n blant annet «Saken gjelder ikke bare spørsmål om innsyn i statsminis­terens kalender spesielt, men om innsyn i offentlig ansattes elektronis­ke kalendere generelt». Med andre ord ønsker man ikke noe forskjell på forvaltnin­gsnivået. Altså, det spiller ingen rolle om det er departemen­t eller kommune.

Åpent i Telemark

Så, hvordan er ståa i Telemark? Varden sendte ut en felles forespørse­l til samtlige ordførere og rådmenn i fylket. Til sammen er det 38 stykker, inkludert fylkesordf­ører og -rådmann. Samtlige svarte kjapt og samstemt. De ga alle fullt innsyn i sine kalendere fra 1. juni til 31. august, som vi ba om.

Oppføringe­ne viser møtetidspu­nkt, hvem som deltar og hvor møtene skal holdes. Andre oppføringe­r er av mer privat karakter og forsterker inntrykket – Telemarks øverste politiske og administra­tive ledelse har tilsynelat­ende ikke så mye imot åpenhet.

Tett på innbyggern­e

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), har i alle år hatt sin kalender tilgjengel­ig for offentligh­eten.

– Det viktigste for en ordfører er å vaere tettest på de jeg represente­rer. Kalenderen min har vaert åpen siden jeg har ble ordfører i 2011. Det er helt uproblemat­isk. Jeg har et avslappet forhold til åpenhet, og kan fortelle hva jeg holder på med hvor. Jeg skriver også private avtaler i kalenderen min, som er åpen for alle, sier Foss Five.

▶ Fredrik Nordahl

 ??  ??
 ??  ?? UNNTATT OFFENTLIGH­ET: Solveig Abrahamsen (H) vil at det skal bli lettere å unnta oppføringe­r i kalenderen for offentligh­eten.
UNNTATT OFFENTLIGH­ET: Solveig Abrahamsen (H) vil at det skal bli lettere å unnta oppføringe­r i kalenderen for offentligh­eten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway