Varden

Kongeparet til Kina for fjerde gang

Kong Harald og dronning Sonja drar torsdag til Kina for fjerde gang. De har vaert tettere på landets naere historie enn du kanskje skulle tro.

- ▶ Marius Helge Larsen, NTB

Den aller første kineser kong Harald noen gang møtte, var nasjonalis­tlederen Chiang Kaishek, som rømte med sine styrker til Taiwan da kommuniste­ne vant borgerkrig­en i 1949. Det fortalte kongen selv i et intervju med Folkets Dagblad i ved forrige statsbesøk i 1997.

Chiang Kai-shek bodde nemlig i samme hus som den norske kongefamil­ien i Washington under krigen, ifølge kongen.

Mange år senere, i 1985, dro Harald og Sonja på sin første tur til Kina – den gang som kronprinsp­ar som skulle åpne dørene for norsk naeringsli­v.

Nesten ti år var da gått siden Mao Zedongs død, og landet var sakte, men sikkert i ferd med å åpne seg opp for verden.

Ikke lenger «borgerlig»

Da kronprinsp­aret fikk omvisning på en silkefabri­kk Hangzhou, som tidligere hadde produsert millioner av maskinbrod­erte Mao-portretter i silke, var det ikke et eneste Mao-bilde å se.

– Vi synes ikke lenger om den slags personkult­us, sa Hangzhous viseborger­mester til Aftenposte­n. Fabrikken hadde i stedet gått over til å produsere «stilige silkedrakt­er», noe som hadde vaert bannlyst som «dekadent» og «borgerlig» i årene etter revolusjon­en.

Studentopp­rør

Allerede fire år senere ville de tilbake til Kina på en «privat drømmeferi­e». Denne gangen skulle de ha med barna, og hadde satt av 14 dager sommeren 1989. Historiens gang ville det imidlertid annerledes.

4. juni 1989 endte flere uker med demonstras­joner på Den himmelske fred plass i Beijing brutalt. Militaeret åpnet ild mot demonstran­tene og et stort antall sivile ble drept. Anslagene varierer fra hundrevis til flere tusen. Det ble ingen Kina-tur den sommeren.

Spesiell stemning

I stedet skulle det gå åtte år før de var tilbake – denne gang på statsbesøk som kongepar. De ble tatt imot av davaerende president Jiang Zemin – nettopp på den Himmelske freds plass.

Tankene gikk til de grusomme hendelsene i 1989.

– Vi var invitert til Kina med barna den gang, og skulle faktisk ha landet i Beijing den 5. juni. Men det besøket ble jo som kjent avlyst, sa hun.

Foreleste om pressefrih­et

Mye var forandret i den kinesiske hovedstade­n siden sist:

– Den gang var det ett høyhus her, nå kjenner jeg meg nesten ikke igjen, sa kongen.

Menneskere­ttigheter var et hovedtema under besøket, og kineserne virket oppriktig interesser­t i å laere mer om den norske styringsmo­dellen. Blant annet foreleste kong Harald om pressefrih­et.

– En nødvendig betingelse for et samfunn som skal gi like muligheter til alle, er retten til fritt å organisere seg, sa en frittalend­e konge til et femtitalls kinesiske byråkrater, forskere og journalist­er.

OL i Beijing

Siden den gang har Kinas økonomiske utvikling fortsatt i voldsom fart, men demokratis­ke reformer har uteblitt. Stadig nye skyskraper­e har poppet opp i Beijing og de andre storbyene.

Noen av dem så kongeparet da de var tilbake på et ti dagers langt besøk under OL i 2008. Der ble de blant annet vitne til at Alexander Dale Oen tok sølvmedalj­e på 100 meter bryst og at Tore Brovold tok sølv i leirduesky­ting.

Stor naerings livs delegasjon

Når kongeparet igjen vender snuten mot Kina møter de to et land som har blitt svaert viktig for Norge. Da de ankom i 1985, hadde de med seg det som da vardens tørsten a e ring s livs delegasjon­en til Kina noensinne – i alt over 50 personer. Under året stur settes det igjennyre k ord–dennegang med enn a e- ring s livs delegasjon på over 300 personer.

Statsbesøk­et innledes i Dunhuang i Gansu-provinsen i Vest-Kina torsdag, før turen går videre til Beijing og møte med president Xi Jinping. Det offisielle programmet avsluttes i Shanghai 19. oktober.

 ??  ?? 1997: Kongeparet spaserte i halvannen time i de trange gatene i Gamlebyen i Lijiang under besøket i 1997 og håndhilste på vanlige kinesere.
1997: Kongeparet spaserte i halvannen time i de trange gatene i Gamlebyen i Lijiang under besøket i 1997 og håndhilste på vanlige kinesere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway