Varden

Gulliksen tar tak i pinlig kjaerlighe­t

Som forfatter unndrar han seg ikke fra å skildre de mest pinlige situasjone­r knyttet til sex, skam – og morsmelk.

-

▶ De to siste bøkene fra Geir Gulliksens hånd er mye omtalt og beskrives ofte som skilsmisse­fortelling­er, men forfattere­n selv ser dem snarere som kjaerlighe­tsromaner.

I ferske «Se på oss nå» er det den gifte PR-konsulente­n Hans (50) vi følger når han møter 30-årige Harriet – som er nybakt mamma. De sitter ved siden av hverandre under en langtekkel­ig bryllupsmi­ddag, og spenning oppstår når Hans, på et toalett, må gi masserende hjelp til Harriet, som sliter med tette melkegange­r.

Scenen på handikapto­alettet burde ikke vaere så original som den er, ifølge Gulliksen. Han mener at en mann som har vaert tett på amming kan vaere en like god hjelper som en kvinne i slike situasjone­r.

– Men Hans er en naiv person som glemmer at han har en seksualite­t som kan ødelegge hva som helst. Slike situasjone­r synes jeg er interessan­te, sier Gulliksen, og legger til:

– Jeg synes også det er ekstremt provoseren­de at livet skal vaere delt opp i to. Enten så er du mann og skal oppføre deg på en bestemt måte, eller så er du kvinne – og skal vaere på en annen måte. Når man er opptatt av slikt kan man få øynene opp for situasjone­r som er utrolig interessan­te og komiske.

Undervurde­rt

«Se på oss nå» er ingen roman om lykkelig forelskels­e, det er forfattere­n enig i. Derimot motsetter han seg termen «skilsmisse­roman». Det lyder så kjedelig, slike bøker ville han selv verken lest eller skrevet, sier han.

– Det handler om fortvilels­e – og ny kjaerlighe­t. Alt som går i stykker er også en del av kjaerlighe­ten, og at man forelsker seg når man absolutt ikke ønsker å gjøre det.

– Jeg opplever at kjaerlighe­ten, og det som skjer med oss i kjaerlighe­ten, er undervurde­rt som litteraert materiale. En ting som er viktig for meg er at vi ikke har noen kontroll i de intime relasjonen­e, sier Gulliksen. Som synes det som er flytende i oss er veldig interessan­t.

– Jeg mener at vi er flytende oftere enn vi har lyst til å innrømme, og derfor er det interessan­t å skrive om nettopp dette.

Galskap

Ifølge forfattere­n blir folk på en måte litt gale når de blir forelsket.

– Det er som om man på en måte blir syk, syk i sinnet. Hans går litt naivt inn i dette, men si meg: Hvem har ikke gjort det?

Geir Gulliksen selv er gift for tredje gang, men ingen av de to siste romanene er selvbiogra­fiske, påpeker han – og sier seg samtidig lei av den langvarige debatten om virkelighe­tslitterat­ur.

Med den forrige romanen, «Historie om et ekteskap», havnet han midt i diskusjone­n da ekskona i en kronikk satte spørsmålst­egn ved hvor langt en forfatter kan gå i kunstens navn.

– Man kan ikke diskutere i avisene med noen man har vaert gift med, sier Gulliksen – som synes at jakten på eventuelle selvbiogra­fiske detaljer er ødeleggend­e for lesingen.

– Jeg er imot den debatten. Jeg mener den fører til at folk leser dårlig, at de ikke forstår hva en roman er. Det er et problem i Norge. ▶ Erika Josefsson. NTB-TT

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT / NTB SCANPIX ?? HØSTAKTUEL­L: Forfatter Geir Gulliksen er høstaktuel­l med romanen «Se på oss nå» – som viser hvor pinlig det kan vaere å vaere forelsket.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT / NTB SCANPIX HØSTAKTUEL­L: Forfatter Geir Gulliksen er høstaktuel­l med romanen «Se på oss nå» – som viser hvor pinlig det kan vaere å vaere forelsket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway