Varden

Hentiabekk­en, en lokal «regnskog» i Skien

-

I by-delen Åfoss planlegges det husbygging på Hentiaåsen, og det kan også bli planer om bygging på Bervikåsen.

IVarden, 4. oktober, leser jeg at det er forholdsvi­s få innsigelse­r på utbygging av dette området – slik jeg forstår det, er det mest bekymring for økt bilbruk da Åfoss ligger cirka sju km fra Skien sentrum. I dalen mellom Hentiåsen, og Bervikåsen, renner bekken Hentia som munner ut i Farelva. Dalbunnen består av store grantraer, mye løvskog – ja, rene regnskogen! Bekken har flott bunn av skjell fra tiden da havet stod høyere, her er yngel av ørret (og laks?) langt opp i bekken, fossekall -og en gang observerte jeg den lille skogsfugle­n jerpe!

I øvre del av dalføret er det også grevling- og revehi, samt en del rådyr i området.

I tillegg har området mye kulturhist­orie. Her har det vaert gruvedrift, kvernhus og husmannspl­ass. Da mine barn gikk på Åfoss skole, som ligger like ved Hentia, brukte de området i undervisni­ngs- og tursammenh­eng. Antar at skolen fremdeles benytter seg av området, – og Åfoss-stien er anlagt med informasjo­ns-skilt om historikke­n.

Ved utbygging av området er det svaert viktig å ta hensyn til den unike Hentiabekk­en og området rundt, samt mest mulig av kulturstie­n «Åfoss-stien». Åfoss skole, og innbyggere, har i dette «dalføret» en unik mulighet til tur og naturopple­velser uten å måtte kjøre bil. Dette er også et viktig aspekt med tanke på å redusere bilbruk!

Vi hører av og til om at Norge bidrar til å bevare regnskog rundt om i verden – men, det er også viktig å bevare slike lokale små «regnskoger» som Hentia, -Skiens «svar på» regnskogen i Borneo!

Håper «miljøparti­ene» i kommunen tar tak i ovennevnte, og hva med Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling og Fiskeforva­lter hos Fylkesmann – er de klar over den unike Hentiabekk­en? Terje Christians­en

 ?? FOTO: TERJE CHRISTIANS­EN ?? UNIK: en gang observerte jeg den lille skogsfugle­n jerpe ved denne bekken, skriver Terje Christians­en, som mener Hentiabekk­en er unik.
FOTO: TERJE CHRISTIANS­EN UNIK: en gang observerte jeg den lille skogsfugle­n jerpe ved denne bekken, skriver Terje Christians­en, som mener Hentiabekk­en er unik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway