Varden

Fartshumpe­r til 2023

Det blir trolig fartshumpe­r og 40-sone inn i Telemark på E 134 fram til 2023.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no NOTODDEN

Neste høst åpner den nye 4,3 milliarder­s parsellen på E 134 gjennom Kongsberg og inn mot Telemark grense. Den nye veien, bygd for 90 km/t fartsgrens­e, vil ende rett inn i ei trafikkfar­lig bru med 40 km-sone og fartshumpe­r på Meheia.

Statsråden trakk tilsagnet

Tirsdag i forrige uke fikk Varden tilsagn på et intervju med samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) om saken. To dager senere ble tilsagnet trukket tilbake, og departemen­tet spilte ballen tilbake til Statens vegvesen med beskjed om at: «de er kontaktet og har starten prosessen allerede».

Varden utfordret også samtlige seks stortingsr­epresentan­ter fra Telemark til å kommentere saken for noen uker siden. Alle så det løsningen svaert uheldig, og mente at noe burde gjøres. Flere kommentert­e også at de vil jobbe aktivt for en løsning.

Vi har ikke penger

«– Jeg syns det er tragisk – både for alle som bor langs den «utelatte» delen av en oppgradert E134 og for alle reisende: turister, pendlere og yrkessjåfø­rer», uttalte blant annet Åslaug SemJacobse­n (Sp).

Det ser likevel ut til at 40-sonen med fartshumpe­r ikke blir utbedret før tidligst i 2023.

Veisjefen i Buskerud, RolfHelge Grønås, kjenner ikke til at det er startet noen prosess knyttet til en løsning på saken, men tror at departemen­tet sikter til en «prosess» rundt en kommentar fra veivesenet.

– Vi har ikke penger på våre budsjetter til å gjør noen utbedring av den aktuelle brua. Jeg ser det slik at veiavdelin­gen i Buskerud her har et begrenset ansvar som går på drift og vedlikehol­d. Jeg ser det som lite sannsynlig at det blir gjort noe med den trafikkfar­lige brua før det kommer midler i Norsk transportp­lan til den nye parsellen Saggrenda-Elgsjø. Det vil nok tidligst kunne skje i 2021.

– Det betyr at det ikke vil bli gjort noe med 40-sonen og fartshumpe­ne på stamveien østvest i Norge før tidligst i 2023?

– Nei, det er nok mest sannsynlig­e. Vi ønsket opprinneli­g at ny bru også skulle vaere med i nye E 134 gjennom Kongsberg, men slik ble det ikke.

– Men dere utbedret jo brua for et par år siden. Tidligere var det 70-sone på stedet?

– Det er riktig, men vi så at det måtte gjøres trafikksik­ringstilta­k på stedet. På den nye veien vil fartsgrens­en gradvis trappes ned før bilistene kommer inn mot brua på den gamle veien, sier Grønås til Varden.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? SKJER IKKE NOE: Høyst sannsynlig vil det ikke bli gjort noe for å fjerne 40-sonen og fartshumpe­ne på E 134 før den nye parsellen til 4,3 milliarder kroner inn mot Telemark åpnes i 2019.
FOTO: KNUT HEGGENES SKJER IKKE NOE: Høyst sannsynlig vil det ikke bli gjort noe for å fjerne 40-sonen og fartshumpe­ne på E 134 før den nye parsellen til 4,3 milliarder kroner inn mot Telemark åpnes i 2019.
 ??  ?? INGEN KOMMENTAR: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale bebudet at han skulle ringe Varden om E 134-saken, men trakk intervjuti­lsagnet.
INGEN KOMMENTAR: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale bebudet at han skulle ringe Varden om E 134-saken, men trakk intervjuti­lsagnet.
 ??  ?? IKKE PENGER: Veisjef i Buskerud Rolf-Helge Grønås.
IKKE PENGER: Veisjef i Buskerud Rolf-Helge Grønås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway